Czekoladowa pannacotta

0 Comment

Dziś pyszna, czekoladowa pannacotta i dodatkowo pomysł dla Was na świąteczne przyozdobienie właściwie większości ciast. 🙂
Pannacotta jest naprawdę wspaniała, do tej pory zawsze robiłam wersję klasyczną ale ta czekoladowa również podbiła moje serce. 🙂 Zagości zatem na stałe w naszym deserowym menu. 🙂

Składniki:
600 ml śmietanki kremówki (30%)
100 ml mleka
100 gramów gorzkiej czekolady
2 łyżki stołowe cukru
1 łyżka stołowa kakao
1,5 łyżki stołowej żelatyny spożywczej do deserów
1 cukier z prawdziwą wanilią

Świąteczna ozdoba z czekolady:
50 gramów gorzkiej czekolady
posypka w kształcie kulek lub groszków

Wykonanie:
Zalej żelatynę wodą, aby napęczniała (woda musi przykryć żelatynę). Do garnuszka wlej mleko oraz śmietankę, podgrzej. Gdy mleko i śmietanka będą ciepłe dodaj do nich cukry oraz kakao i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Czekoladę połam na małe kawałki. Zdejmij z palnika mleko ze śmietanką, dodaj czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Na koniec dodaj do całości żelatynę i również dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia.

Przelej pannacottę (ja dodatkowo przecedzam całość przez sitko – dzięki czemu jest idealnie gładka) do naczynia i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Gdy pannacotta zastygnie, posiekaj nożem czekoladę i ułóż na wierzchu na kształt choinki. Z gotowej posypki zrób bombki oraz czubek choineczki.
Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment