Makaron z pesto alla genovese

0 Comment

Włoskie wspominki na Instagramie spowodowały, iż nabrałam niesamowitej ochoty na coś włoskiego. A że pracy mnóstwo, musiało być szybko. 🙂 No i było, szybko i smacznie, jak na włoską kuchnię przystało. 🙂
Dziś dla Was klasyk – cudownie zielone, pachnące bazylią pesto alla genovese. Po zrobieniu można bez problemu przechowywać je w lodówce, najlepiej w szkle. Aby zachowało swoją świeżość i się nie popsuło – jego wierzch musi pokrywać oliwa. Jeśli więc Wasze pesto jest gęste, bo takie lubicie – zalejcie je odrobiną oliwy. Pamiętajcie o tym triku, jest bardzo przydatny. 🙂

Składniki:
1 duża doniczka świeżej bazylii
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka stołowa orzeszków pinii
30 gramów parmezanu
15 gramów pecorino
50-75 ml oliwy extra vergine
sól do smaku

Wykonanie:
Oberwij listki bazylii, następnie umyj i osusz na papierowym ręczniku. Do misy blendera wrzuć listki bazylii, obrany czosnek i orzeszki pinii. Blenduj, stopniowo dodając oliwę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji pesto. Na koniec zetrzyj na tarce sery i dodaj do całości. Wymieszaj. Dopraw całość solą.
Do podania: Ugotuj makaron oraz jajka w koszulce. Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment