Łosoś na pergaminie z kurkami

2 komentarze

W dzisiejszym przepisie z powodzeniem można zastąpić łososia inną rybą. Świetnie pasować będzie na przykład polędwica z dorsza. Kurki w zestawieniu z rybą smakują wybitnie, jeśli jeszcze nie smakowaliście połączenia grzybów i ryb – czas najwyższy nadrobić zaległości. 🙂
Przepis dostosowałam tak, aby był fit i zdrowy, zatem macie podwójną motywację! Danie pasuje zarówno do makaronów, kasz, ryżu oraz ziemniaków – polecam szczególnie te młodziutkie, ugotowane ze skórką – mniam! Świetnie będzie również smakować z mieszanką młodych warzyw. 🙂

Składniki (ryba):
Filet z łososia (lub dorsza) ze skórą
Sól i pieprz
Sok z połowy cytryny
olej kokosowy (do smażenia)

Składniki (sos kurkowy):
1 opakowanie kurek
1 cebula dymka
2 ząbki czosnku
białe wino
drobno posiekany koperek
sok z cytryny
stała część mleka kokosowego (do zabielenia sosu)
olej kokosowy (do smażenia)

Wykonanie:
Rybę umyj, następnie pokrój na kawałki, posyp solą oraz pieprzem. Odstaw.
Ugotuj makaron / ryż / ziemniaczki. 🙂
Umyj i wypłucz z piasku kurki. Pokrój je na małe kawałki, mniejsze grzyby zostaw w całości. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj pokrojoną drobno dymkę oraz czosnek, podsmaż krótko, następnie dodaj grzyby i smaż, aż woda z grzybów odparuje. Całość zalej następnie winem, gdy alkohol wyparuje dodaj posiekany koperek oraz stałą część mleka kokosowego – mieszaj całość do uzyskania gęstego, aksamitnego sosu. Odstaw patelnię z palnika i dopraw całość sokiem z cytryny (jeśli wino nie było wystarczająco kwaskowate) oraz solą i pieprzem.
Na patelni rozłóż pergamin, wysmaruj go olejem kokosowym. Na pergaminie ułóż kawałki ryby, następnie smaż ją po około 3 minuty z każdej strony. Ja po upływie tego czasu wyłączam palnik, przykrywam szczelnie patelnię pokrywką i zostawiam rybę jeszcze na około 1-1,5 minuty. Dzięki temu jest na pewno usmażona w środku i jednocześnie bardzo soczysta. 🙂 Także dopiero po usmażeniu skrapiam rybę sokiem z cytryny. 🙂
Smacznego! 🙂

2 Comments
  • CookUp

    Odpowiedz

    To prawda – duet ryby i grzybów jest znakomity. Twój przepis i zdjęcia jak zwykle bardzo, bardzo inspirują, więc chyba to już jasne, co w tym tygodniu pojawi się na stole. 😉

    • Garniec Magalie

      Dziękuję, daj znać czy smakowało! 🙂

Leave a Comment to CookUp Cancel Comment