Makaron z grzybami

0 Comment

Po Tłustym Czwartku proponuję lekki i pyszny obiad, do tego gotowy w mgnieniu oka, zatem idealny na piątkowy powrót z pracy. 🙂 Dziś wersja bez mięsa, natomiast do przepisu fajnie pasować będzie również pierś z kurczaka gdybyście jednak uznali, że wolicie wersję z mięsem. 🙂

Składniki:
1 opakowanie pieczarek (u mnie pieczarki brązowe, świetnie pasować będą też portobello)
3 szalotki
1 duży lub dwa małe ząbki czosnku
200 ml białego wina
świeża pietruszka
tymianek (świeży lub suszony)
sól, pieprz (młynek) do smaku
2 łyżki stołowe masła 82% lub w wersji „light” oliwa z oliwek
dowolny makaron
orzeszki pinii
opcjonalnie: filet z kurczaka, pokrojony i podsmażony na maśle lub oliwie z oliwek, doprawiony solą i pieprzem oraz śmietana kremówka 30% w wersji mniej „light”

Wykonanie:
Pieczarki dokładnie umyj, następnie pokrój w plastry. Obierz i pokrój szalotki oraz czosnek. Na patelni rozpuść masło lub rozgrzej oliwę, wrzuć grzyby wraz z szalotką i czosnkiem, dopraw je solą oraz pieprzem i podsmażaj, aż odparują. Zalej następnie całość białym winem i dopraw tymiankiem, smaż jeszcze chwilę aż alkohol odparuje. Jeśli masz ochotę na wersję ze śmietaną – dodaj ją właśnie teraz. Uzyskasz przepyszny, aksamitny, niezwykle aromatyczny sos grzybowy. 🙂
Ugotuj makaron, pokrój drobno pietruszkę. Na talerze wyłóż makaron, na niego grzyby wraz z sosem, posyp całość świeżą pietruszką i orzeszkami pinii. Orzechy w przepisie pełnią dość szczególną rolę i nie polecam ich zastępować – piniowe dzięki swojemu leśnemu aromatowi nadają całości wyjątkowego smaku. Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment