Rurki z kremem

0 Comment

Dotrzymuję słowa i dziś dla Was kolejny przepis z serii „niespodziewani goście za godzinę”, czyli łatwo, szybko i pysznie! 🙂
Jest to także sentymentalna wycieczka do czasów dzieciństwa – bo kto z Was nie stał choć raz w kolejce po rurkę z kremem? 🙂

Przy okazji podam Wam genialny przepis na krem – nie tylko do rurek! Gdy już raz go zrobicie – zostanie z Wami na zawsze, jestem pewna! Krem idealnie nadaje się do wszelkich deserów z owocami, jako krem do tortów i do muffin. Pięknie trzyma „formę” i bardzo dobrze się z nim pracuje. Sama słodycz dzisiaj! 🙂

Klasyczne rurki są pyszne – możesz jednak dodać coś od siebie – włóż w środek (pomiędzy krem) malinki – ktoś się zdziwi :), ozdób rurki na końcach czekoladą i orzechami! 🙂

Składniki:
1 opakowanie rurek (podana ilość składników wystarczy na 30 sztuk)
500 gramów mascarpone
300 gramów śmietany kremówki 36%
4 łyżki stołowe cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 tabliczka gorzkiej czekolady
kilka dowolnych orzechów
płatki migdałowe
maliny

Wykonanie:
Ubij kremówkę wraz z cukrami na sztywno, następnie dodaj do niej mascarpone i wymieszaj całość. Nigdy nie ubijaj serka ze śmietaną, nie mieszaj masy zbyt długo – tylko do połączenia składników. W przeciwnym wypadku masa łatwo się zważy! Gotowy krem wstaw do lodówki.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. W moździerzu rozgnieć orzechy i płatki migdałowe. Końcówki rurek maczaj w rozpuszczonej czekoladzie, następnie obtocz w pokruszonych orzechach i migdałach. Odstaw do ostygnięcia – posłuż się w tym celu kilkoma szklankami, aby nie popsuć Twoich pięknych rurek. Ja dodatkowo wstawiam gotowe już szklanki z rurkami do lodówki na 30 minut. 🙂
Po tym czasie napełnij rurki szprycą do kremów – raz z jednej, raz z drugiej strony. Możesz również włożyć do rurek małe owoce (np. malinki).
Gotowe rurki przechowuj w lodówce – będą jeszcze smaczniejsze! Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment