Emkowa zupa selerowa

0 Comment

Emka to nasza serdeczna koleżanka, cudna dziewczyna o niesamowitym uroku i smaku! Żeglarka i pasjonatka, do tego prowadzi swojego bloga kulinarnego – to musiała być „miłość” od pierwszego wejrzenia… I tak też było! A dodatkowo posiada piękne imię – Magdalena… Wiadomo. 🙂 O jej zupie selerowej słyszałam już wieki temu, podczas jednej z imprez żeglarskich jak zwykle nasza rozmowa w końcu zeszła na kulinaria… 🙂 Całkiem jednak niedawno Madzia przekazała mi swój przepis i powiem Wam, że pierwszy raz od dłuższego czasu nie miałam ochoty nic zmienić ani udoskonalić, dodać od siebie – jak to zwykle mam w zwyczaju… 🙂
Ten przepis to absolutna petarda. Koniecznie musicie go wypróbować! 🙂
Koniecznie musicie także odwiedzić bloga Madzi – gotuje pysznie, miałam okazję wielokrotnie już próbować jej kuchni, link: klik.

Składniki:
1 duży seler
1 cebula
2 łyżki stołowe masła
400 ml śmietany kremówki 30%
100 gramów kremowego serka topionego
6-8 suszonych grzybów
10-12 sztuk migdałów w łupinie
sól morska / pieprz kolorowy (młynek) do smaku

Do podania:
1 łodyga selera naciowego wraz z liśćmi
garść płatków migdałowych
ulubione kiełki
olej z pestek dyni

Wykonanie:
Seler obierz, następnie pokrój w dość cienkie plastry. Grzyby namocz we wrzątku. Na patelni rozgrzej masło, następnie podsmaż na nim plastry selera, aż pięknie się zarumienią (na złoty kolor). Obierz i pokrój cebulę, dodaj do selera i podsmaż chwilkę.
Seler wraz z cebulą przełóż do garnka, zalej śmietaną kremówką, dodaj następnie namoczone wcześniej grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Dopraw do smaku solą i pieprzem, po zagotowaniu zmniejsz ogień.
Po około 20 minutach dodaj do zupy migdały w łupinach oraz serek topiony. Gotuj całość do miękkości selera (około 20 minut). Przed miksowaniem zupy wyjmij z garnka migdały i łupiny oraz grzyby. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem.

Przed podaniem upraż płatki migdałowe na suchej patelni, pokrój drobno łodygę oraz liście selera naciowego – stanowią świetny, chrupiący dodatek do niesamowicie kremowej całości. Posyp zupę płatkami migdałów, dodaj posiekany seler, ulubione kiełki i kilka kropel oleju z pestek dyni.
Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment