Wegańska tarta z jabłkami

0 Comment

Jesienne smaki, aromaty i kolory… Uwielbiam! Dziś przepis, który łączy w sobie to wszystko, do tego szybki i prosty, zdrowy i wege. 🙂 Już lubicie? 🙂

Składniki:
1 opakowanie wegańskiego ciasta francuskiego
8 polskich, jesiennych jabłuszek
cukier z prawdziwą wanilią
cynamon

Do podania podaję przepis na wyśmienitą wege bitą śmietanę:
1 puszka mleka kokosowego
cukier puder (według upodobań)

Wykonanie:
Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Możesz je delikatnie podsypać mąką (mąka wsiąknie częściowo nadmiar wilgoci z jabłek). Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni (program góra/dół). Jabłuszka pokrój w cienkie półksiężyce i układaj je na cieście miąższem do dołu. Posyp je następnie cukrem z prawdziwą wanilią oraz cynamonem.
Wstaw tartę do piekarnika na 30-35 minut, aż ciasto pięknie się zarumieni. Na kolejne 10 minut włącz tylko dolną grzałkę i podpiecz na koniec spód ciasta.
Przygotuj wegańską bitą śmietanę. Aby mleko kokosowe dobrze się ubiło, musi stać w lodówce minimum 24 godziny a najlepiej 2-3 dni. Czym bardziej będzie schłodzone – tym lepiej ubije się śmietana. 🙂 Otwórz puszkę z mlekiem i oddziel twardy tłuszcz od wody. Tłuszcz przełóż do miski razem z cukrem pudrem i ubij całość mikserem na pyszną śmietankę.
Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment