Kurki w solance

0 Comment

Przepis bardzo na czasie, bo (z bólem serca) nadszedł czas przygotowań do zbliżającej się zimy… Jakimś cudem i ja znalazłam czas na zaprawy, moja wielka miłość do grzybów wygrała z totalnym brakiem czasu a mając takie cudeńka, śliczne mini kureczki – nie sposób było postąpić inaczej. 🙂

Dzisiejszy przepis pozwoli Wam cieszyć się kurkami rok a nawet dłużej, bo tyle właśnie Wasze słoiczki mogą postać w piwnicy lub spiżarni. W podobny sposób można zakonserwować również inne grzyby leśne. Z całości darów lasu wybieram zawsze te najmniejsze, najbardziej jędrne grzybki. Przechowują się doskonale i pięknie wyglądają w gotowych już słoiczkach. Znakiem rozpoznawczym, czy grzyby nadają się do spożycia, jest woda. Klarowna i przejrzysta oznacza, że grzyby są dobre. Mętna zaś – nie nadają się do spożycia a słoiczek należy wyrzucić. 🙂

Składniki:
kurki (dowolna ilość)
1 łyżka stołowa soli na 1 litr wody

Wykonanie:
Kurki obierz i opłucz z piasku na sicie. Wsyp je do garnka, zalej zimną wodą i następnie podgotuj przez około 10 minut od zagotowania się wody. Podgotowane kurki odcedź ponownie na sicie, następnie przełóż do słoiczków. Zalej je wodą z solą, w proporcji jak w przepisie. Zakręć szczelnie słoiczki. Odwróć je do góry dnem, po ostygnięciu wstaw w zaciemnione miejsce (szafka, piwnica, spiżarka).
Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment