Bułeczki cynamonowe z jagodami

0 Comment

Mam dziś dla Was nareszcie obiecany przepis na przepyszne i pachnące masełkiem bułeczki cynamonowe. W końcu znalazłam czas na jego napisanie, właściwie przypomnienie – bo jest to przepis sprawdzony, a bułeczki zawsze smakują doskonale i znikają w mgnieniu oka! Zatem, do dzieła! 🙂

W moich bułeczkach wypełniłam środek pysznymi powidłami jagodowymi, w połączeniu z cynamonem smakowały niebiańsko! 🙂 Zamiast powideł jagodowych możecie użyć dowolnych – śliwkowych, truskawkowych czy porzeczkowych itd. Bułeczki możecie posypać kruszonką, dodać do ciasta skórkę cytrynową lub pomarańczową, możliwości jest mnóstwo! Dzięki temu Wasze bułeczki mogą smakować inaczej za każdym razem! Pamiętajcie, bułeczki z tego przepisu wychodzą zawsze, obojętnie czy macie doświadczenie, czy to Wasz „pierwszy raz.” Zatem nie bójcie się eksperymentować. 🙂

Składniki (na 10 bułeczek):
450 gramów mąki pszennej tortowej
20 gramów świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
60 gramów cukru
2 jajka
60 gramów masła minimum 82%
1 cukier z prawdziwą wanilią
150 ml letniego mleka
powidła (o dowolnym smaku)
cynamon

Wykonanie:
Podgrzej lekko mleko (powinno mieć temperaturę ciała), dodaj cukry, pokruszone drożdże i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. W drugim rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej odrobinę soli, wymieszaj widelcem. Następnie połącz suche składniki z mokrymi, dodaj do całości dwa rozkłócone jajka.
Wyrób ręcznie gładkie i plastyczne ciasto. Powinno nie kleić się i swobodnie odrywać się od rąk, podsyp je ewentualnie odrobiną mąki, jeśli Twoje ciasto tego wymaga.
Włóż ciasto do miski obsypanej mąką, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie Twoje ciasto pięknie wyrośnie i podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto wyrób jeszcze krótko, następnie podziel je na 10 równych części. Każdą spłaszcz dłonią (na placuszek), posyp zmielonym cynamonem, nałóż na środek czubatą łyżkę powideł.
Zamknij bułki (jak sakiewki) i układaj je zamknięciem do dołu na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstaw jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozgrzej w tym czasie piekarnik do temperatury 150 stopni, termoobieg.
Piecz bułeczki przez około 30 minut, aż pięknie się zarumienią.
Studź na kratce, jeśli zdążysz – bo najlepsze są te jeszcze ciepłe! Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment