Wysokobiałkowy sernik na zimno

0 Comment

Dziś dla Was idealny na upały, do tego w wersji wysokobiałkowej, letni i pyszny serniczek na zimno. Jego smak można modyfikować w dowolny sposób, wszystko zależy od tego, jakiej odżywki użyjecie. Można również podmienić w serniczku owoce – niech przepis zatem stanowi dla Was bazę do własnych kulinarnych szaleństw smakowych. 🙂

Składniki na sernik:
1 kg chudego białego twarogu
250 ml mleka
120 g odżywki białkowej
8 łyżeczek erytrytolu
1 opakowanie żelatyny
¾ szklanki wody
Na wierzch:
2 opakowania galaretki bezcukrowej
6 łyżeczek erytrytolu
owoce sezonowe
Na spód:
1 opakowanie bezcukrowych biszkoptów

Przepis na sernik znalazł się, wraz z 4 innymi przepisami mojego autorstwa, w aktualnym wydaniu poradnika „KROK PO KROKU” Zdrowe Desery. Poradnik możecie kupić we wszystkich salonach Empik oraz salonikach prasowych w całej Polsce. Gorąco Was zachęcam, znajdziecie w nim mnóstwo inspiracji na zdrowe słodycze. 🙂

Wykonanie:
Twaróg zmiel dwukrotnie, następnie zmiksuj z odżywką białkową oraz mlekiem i erytrytolem. Zalej żelatynę wrzątkiem, wymieszaj dokładnie i odstaw do napęcznienia. Masę serową wymieszaj z żelatyną. Spód formy do sernika wyłóż biszkoptami. Wylej na nie masę serową i wstaw całość do lodówki.
Przygotuj galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, posłodź ją następnie erytrytolem. Wstaw do lodówki do czasu, aż zacznie tężeć. Na wierzchu sernika poukładaj owoce, następnie zalej je galaretką. Wstaw sernik do lodówki, najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem udekoruj sernik świeżymi owocami.
Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment