Torcik amaretto bez pieczenia

0 Comment

Mijający weekend był dla nas okazją do świętowania. Ze względu jednak na pogodę piec mi się nie chciało i zresztą pomyślałam sobie, że chętniej zjadłoby się coś zimnego… Torcik był dla córki, która uwielbia amaretto – wymyśliłam zatem coś specjalnie dla niej. Wyszło naprawdę genialnie, koniecznie musicie przepis wypróbować! 🙂

Z podanych składników wychodzi torcik średniej wielkości. Jeśli marzy Wam się duża blaszka, wystarczy podwoić składniki. 🙂 Przygotujcie dwie paczki ciasteczek amaretti – trochę zostanie (można podgryźć podczas robienia), ale na pewno wystarczy. 🙂

Składniki (na spód):
60 gramów masła 82%
1 szklanka pokruszonych ciasteczek amaretti
Składniki (na masę serową):
500 gramów serka mascarpone
1/2 litra śmietany kremówki 36%
4 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody
Dodatkowo:
2 łyżki stołowe likieru amaretto
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki wrzątku
kakao

Wykonanie:
W rondelku rozpuść masło, ciasteczka amaretti zblenduj na piasek, następnie połącz je z masłem. Wyłóż masą blaszkę wyłożoną pergaminem, wstaw do lodówki.
Zalej wrzątkiem kawę, dodaj likier amaretto, odstaw do przestygnięcia.
Zalej wrzątkiem żelatynę, wymieszaj dokładnie, odstaw do napęcznienia.

Przygotuj dwie miski. W pierwszej ubij śmietanę na sztywno, wstaw do lodówki.
W drugiej wymieszaj mikserem mascarpone z cukrem, następnie dodaj przestudzoną żelatynę, wymieszaj mikserem. Wyjmij z lodówki śmietanę, połącz razem z mascarpone. Wymieszaj dokładnie całość mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Połowę masy wyłóż na spód z ciasteczek, na niej poukładaj ciasteczka amaretti namoczone w kawie i likierze. Posyp je następnie kakao.

Na ciasteczka wyłóż pozostałą część masy serowej. Stuknij formą parę razy o blat (aby masa dostała się pomiędzy amaretti). Wyrównaj górę i poukładaj na wierzchu ciasteczka amaretti. Wstaw torcik do lodówki (najlepiej na całą noc) do stężenia. Bezpośrednio przed podaniem posyp wierzch kakao.
Możesz również przyozdobić boki tortu pokruszonymi ciasteczkami amaretti. Będzie się prezentować jeszcze piękniej! Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment