Smarowidło z kaszy jaglanej

2 komentarze

Dzisiejszy przepis powstał przy okazji komponowania diety dla mojej Mamy. Główny składnik, czyli kasza jaglana, ze względu na swoje cenne właściwości występuje w wielu dietach. Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Kasza jaglana i kasza gryczana jako jedyne kasze mają działanie zasadotwórcze, odgrywają więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie (źródło: „Poradnik Zdrowie”).

Mój przepis wykorzystuje ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, która została z dnia poprzedniego. Komponując go wzięłam pod uwagę, iż mamy lato – starałam się zatem tak dobrać składniki, aby smarowidło pysznie smakowało również w upalne dni. Wyszło idealnie a Mama była zachwycona!

Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
200 gramów zielonego groszku (mała puszka)
1 średni ząbek czosnku
10 listków świeżej mięty
2 łyżki stołowe oleju lnianego
1 łyżeczka soku z limonki
sól morska, pieprz kolorowy do smaku

Wykonanie:
Posiekaj drobno czosnek oraz miętę, następnie umieść je wraz z pozostałymi składnikami na smarowidło w misie blendera.
Zblenduj całość na gładką pastę. Dopraw do smaku solą morską i kolorowym pieprzem, zblenduj krótko ponownie.
Włóż smarowidło do lodówki, przykryj miseczkę folią lub zamknij słoiczek, aby pasta nie wyschła.

Smarowidło idealnie nadaje się na kanapki oraz jako zdrowy dodatek do różnych imprezowych przekąsek (grissini, nachos). Na wymyślonej przeze mnie bazie można tworzyć różne smarowidła, kolejne jakie przychodzi mi na myśl, zastąpić groszek np. suszonymi pomidorami, pominąć limonkę lub zastąpić ją sokiem z cytryny i zamiast mięty użyć świeżego tymianku lub oregano. Kusi mnie, aby wypróbować kaszę także do sporządzenia deseru, mam już nawet kilka pomysłów!
Smacznego! 🙂

2 Comments
  • Kasia

    Odpowiedz

    Jak ja kompletnie nie znam kaszy jaglanej!
    Ale już groszek i mięta to ideał.
    🙂

    • Garniec Magalie

      Koniecznie zatem musisz wypróbować przepis. 🙂
      Myślę, że będzie Ci smakować! 🙂

Leave a Comment