Pierogi ruskie z kurkami

0 Comment

Pochmurno, smutno i ciemno… To co, robicie dziś ze mną pierogi na poprawę nastroju?
Wpis zacznę od przypomnienia mojego boskiego przepisu na ciasto pierogowe, bo bez niego ani rusz! Korzysta z niego już prawie cała nasza rodzinka i przyjaciele, często narzekają też, że muszą go szukać gdzieś w odmętach „starego bloga” – myślę zatem, że taka aktualizacja bardzo wszystkich ucieszy a Ci z Was, którzy przepisu jeszcze nie znają – skorzystają z niego chętnie! 🙂

Składniki na ciasto pierogowe:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody
1 żółtko
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:
Odmierz podane w przepisie składniki (oprócz wody) i włóż je do dużej miski. Wymieszaj wstępnie całość, najlepiej widelcem. Stopniowo dodawaj do masy gorącą, przegotowaną wodę (to bardzo ważne, aby była gorąca!), cały czas mieszając. Podczas łączenia z pozostałymi składnikami woda przestygnie tak, aby można było ciasto dotknąć, będzie przyjemnie cieplutkie. 🙂 Wyrabiaj ciasto, aż będzie gotowe do rozwałkowania. Ciasto musi być plastyczne i odrywać się od rąk – wtedy jest gotowe.
Dziś robimy pierogi ruskie. Niby standard, niby klasyk – a mało jest takich, którzy potrafią zrobić idealny farsz, który byłby pełen smaku! Niestety w większości pierogi ruskie są mdłe, źle doprawione i przez to mało smaczne. Pamiętajcie zatem, aby porządnie farsz doprawić, nie żałujcie soli i pieprzu!
Jest jeszcze jedna zasada dotycząca w zasadzie każdego farszu – powinien być lekko za słony, za ostry, za kwaśny i zbyt mocno przyprawiony! Ogólnie wszystko lekko za! Pamiętajcie, że pierogi gotujemy następnie w wodzie, która „wyciąga” smak z farszu. Taki sekrecik kucharki specjalnie dla Was. 🙂
W sklepach pojawiły się kurki, koniecznie zatem zestawmy nasze dzisiejsze pierogi z tym wyśmienitym dodatkiem. 🙂

Składniki na farsz do ruskich pierogów:
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 kg twarogu białego
1 duża cebula
1 łyżka stołowa masła 82%
sól/pieprz do smaku

Na dodatek:
1-2 opakowania kurek
1 pęczek dymki
1/3 kostki masła 82%

Wykonanie:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia. W misce rozgnieć ziemniaki tłuczkiem. Widelcem rozgnieć twaróg, dodaj następnie do ziemniaków. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle, dodaj do twarogu i ziemniaków. Wymieszaj całość dokładnie, porządnie dopraw solą oraz pieprzem (pamiętaj o zasadzie lekko za!).
Kurki opłucz, oczyść i pokrój, podobnie cebulę dymkę. Podsmaż całość na maśle, aż woda z grzybów wyparuje.
Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment