Letnie śniadanie

0 Comment

Z okazji moich urodzin mąż przygotował dla mnie niespodziankę, spełniając przy okazji moje kolejne marzenie… Zamówił w tajemnicy stolik w Atelier Amaro! Kolacja była wybitna, Momenty składające się na Kalendarz Natury skomponowane przez Szefa powaliły na kolana… Pełna relacja na moim Instagramie, gdzie serdecznie Was zapraszam (Garniec Magalie na Instagram).
Kolacja stała się również dla mnie inspiracją a dzisiejszy przepis jest tego doskonałym przykładem. Nie jestem szefem kuchni, nie posiadam super profesjonalnej kuchni… Mam za to wyobraźnię i kocham tworzyć… Jak dziś, rekonstrukcję letniego śniadania… Puśćcie w kuchni wodze fantazji, nie bójcie się! Nawet, jeśli czasem coś nie wyjdzie – niech to nie będzie powodem do rezygnacji a wręcz odwrotnie – motywacją do dalszego rozwoju!
Kuchnia to sztuka a kucharz to artysta… Pamiętajcie o tym! 🙂

Składniki (na 3 osoby):
1 opakowanie makaronu ryżowego Vermicelli
1 duży ogórek świeży
1 duża cukinia
1 serek śniadaniowy (Tartare, Almette)
3 jajka ugotowane na miękko
3 łyżki stołowe zmielonych orzechów
2 łyżeczki suszonego szpinaku
kilka gałązek świeżego koperku i tymianku
kilka listków szczawiu lub młodej sałaty
4-5 rzodkiewek
oliwa z oliwek
olej z pestek dyni
świeżo zmielony pieprz kolorowy i sól himalajska

Wykonanie:
Obierz ogórka, pokrój na grube plastry, następnie zblenduj go wraz z koperkiem na gładki mus. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki. Zmielone orzechy wymieszaj w miseczce ze szpinakiem.
Cukinię obierz, następnie pokrój na bardzo drobną kostkę. Podsmaż na oliwie z oliwek, dopraw solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
Przygotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
Ugotuj jajka na miękko.

Podanie:
Na talerz wyłóż mus z ogórka, następnie ułóż na nim makaron oraz podsmażoną cukinię. Na cukinię wyłóż twarożek śniadaniowy (łyżką lub szprycą do kremów). Ugotowane jajko obtocz w mieszance orzechów i szpinaku, ustaw je na makaronie i cukinii wraz z plastrami rzodkiewki. Połóż na jajko listek szczawiu lub sałaty. Na koniec polej całość olejem z pestek dyni.
Smacznego!

0 Comments

Leave a Comment