Truskawki z kruszonką

0 Comment

Niespodziewani goście, ciasta brak… Mam na to sposób, deser gotowy w 30 minut, przepyszny, sezonowy, smakuje każdemu. Brzmi cudnie, prawda?

Składniki (na 6 dużych kokilek):
1/2 – 3/4 kg dowolnych, sezonowych owoców (u mnie truskawki i maliny)
2 – 3 łyżki stołowe cukru z prawdziwą wanilią
Kruszonka:
200 gramów mąki
100 gramów masła 82 %
3 łyżki stołowe cukru z prawdziwą wanilią
Do podania:
lody waniliowe / śmietankowe
świeża mięta

Wykonanie:
Truskawki i maliny obierz oraz umyj. Dodaj cukier z wanilią, wymieszaj i odstaw.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki wrzuć do miski, następnie posiekaj nożem. Kolejno rozetrzyj palcami masło z mąką, do utworzenia grudek.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni, termoobieg.

Na dnie kokilek ułóż owoce, posyp na wierzchu kruszonką. Wstaw kokilki do piekarnika, piecz przez 20 minut. Deser podawaj ciepły, z gałką lodów waniliowych / śmietankowych z dodatkiem świeżej mięty.
Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment