Zupa krem z cukinii

0 Comment

Do zamieszczenia dzisiejszego przepisu na zupę zainspirowała mnie moja cudowna grupa z ostatnich warsztatów foto. Pozdrawiam kochani serdecznie i mam nadzieję, że przepis skradnie Wasze serca. Ja zaś chyba zostanę wkrótce królową zup – kremów… 🙂

Zupę krem z cukinii robi się bardzo szybko, czas jej wykonania to maksymalnie pół godziny. Jest przepyszna i można serwować ją z różnymi dodatkami.
Właśnie w zależności od użytych dodatków możemy uzyskać wersję fit lub tą mniej zdrową. Również jeśli jako jej podstawę użyjemy bulionu warzywnego, uzyskamy także wersję wegetariańską.
Mi osobiście smakują wszystkie, każdą przetestowałam. 🙂
Zupa skradnie Wasze serca jeszcze z jednego powodu, jest pięknie wiosennie zielona! 🙂

Składniki:
1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego
2 duże cukinie
1 duży młody ziemniak
1 duża cebula lub 5 młodych cebulek
2-3 średnie ząbki czosnku
około 2 małych łyżeczek suszonego tymianku
świeżo zmielona sól i pieprz czarny
śmietana (w wersji fit śmietanę zastąpić można jogurtem)

Do podania:

Jak wspomniałam na wstępie, zupa fantastycznie komponuje się z różnymi dodatkami. Możesz podać ją z drobno posiekanym świeżym koperkiem, ulubionymi orzechami i świeżym tymiankiem (jak u mnie), szczypiorkiem, plastrami awokado, podsmażonymi wcześniej na patelni skwarkami z boczku (ulubiona wersja mojego męża!). Jeden przepis a tyle możliwości, prawda?

Wykonanie:

Podsmaż krótko na patelni pokrojoną w plastry cukinię, ziemniaka, czosnek oraz cebulę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i tymiankiem, następnie zalej całość bulionem. Gotuj całość około 15 – 20 minut, aż składniki zmiękną. Następnie zmiksuj blenderem zupę na gładki krem. Przygotuj ulubione dodatki, posyp nimi zupę.
Zupa świetnie smakuje na przykład z młodymi ziemniakami w mundurkach i sadzonym jajkiem. Smacznego! 🙂

 

0 Comments

Leave a Comment