Zupa krem z batatów i marchewki

2 komentarze

Dzisiejszy wpis zamieszczam z podwójną przyjemnością! Po zapowiedzi przepisu na Instagram dostałam od Was wiele wiadomości z prośbą o przepis. Cieszę się ogromnie, że trafiłam w Wasz gust. Zupę zaserwowałam w weekend naszym przyjaciołom, którym obiecałam zamieszczenie przepisu na blogu. Im także moja propozycja wybitnie smakowała. Lepszej rekomendacji nie można sobie chyba wyobrazić, zatem do dzieła! 🙂

Krem może również stanowić świetną propozycję na pierwsze danie w obiedzie Wielkanocnym, jej piękny kolor idealnie będzie pasować do wiosennego stołu, a marchewki uwielbiają wielkanocne króliczki, czyż nie? Do tego zupa właściwie robi się sama, można dzięki temu zaoszczędzony czas w kuchni poświęcić bliskim i przyjaciołom. Pokuszę się zatem i wrzucę ją również do zakładki Wielkanoc na moim blogu. 🙂

Składniki:
2 duże bataty
4 duże marchewki
puszka mleka kokosowego (400 ml)
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
3 szalotki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej papryki chili
1 łyżka stołowa masła
3 łyżki stołowe oleju
kolorowy pieprz
sól morska

Do podania:
2 łyżki stołowe masła
1 opakowanie kolorowych mini marchewek
1/5 pęczka świeżego tymianku
sól morska

Wykonanie:
Szalotki, czosnek, imbir oraz marchew i bataty obierz i pokrój w plastry. Wrzuć je na patelnię, dodaj sól, pieprz i paprykę chili, podsmażaj na oleju około 10 minut. Przełóż do garnka, zalej mlekiem kokosowym oraz wodą (około 1 litra). Gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodaj na koniec do całości masło, wymieszaj i gotuj do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści.

Zmiksuj całość na gładki krem. Odstaw.
Mini marchewki umyj, następnie przekrój na pół. Zachowaj nać – stanowi piękną ozdobę! Rozgrzej na patelni masło, wrzuć na patelnię tymianek oraz marchewki i podsmażaj je około 10 minut, obracając od czasu do czasu. Zestaw marchewki z ognia, posyp je świeżo zmieloną solą morską.

Przelej krem do miseczek, połóż na nim usmażone na tymianku i maśle mini marchewki. Posyp krem kolorowym pieprzem, możesz też udekorować zupę świeżym tymiankiem.
Smacznego! 🙂

2 Comments

Leave a Comment