Czekoladowa babka świąteczna

0 Comment

Dziś nie będę się szczególnie rozwijać, bo moja babka jest po prostu przepyszna! Chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku… Kawałki czekolady rozpuszczają się w ustach… Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! 🙂

Składniki:
5 jajek
1 kostka masła
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
0,5 tabliczki mlecznej czekolady
2 łyżki stołowe kakao
2 łyżki stołowe rumu
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek. Utrzyj masło na gładką masę, nadal ucierając dodaj do niego cukier oraz żółtka. Ucieraj do czasu, aż uzyskasz jednolitą i puszystą konsystencję a cukier się rozpuści.
W drugiej misce ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Posiekaj drobno obie czekolady.
Do masy z żółtek wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia, kakao i wymieszaj. Wlej następnie rum, dodaj ubite białka i czekoladę, delikatnie połącz wszystkie składniki.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni, program góra/dół. Formę do babki wysmaruj masłem, następnie przełóż do niej ciasto. Piecz około 1 godziny. Po ostudzeniu polej babkę polewą czekoladową lub ulubionym lukrem. Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment