Zupa migdałowa

2 komentarze

Dzień dobry!
Miło znów Was gościć na moim blogu, tym razem propozycja wytrawna – moja własna wersja zapomnianego przepisu na zupę migdałową!
Propozycja idealna zarówno jako starter jak i danie główne. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jej spróbować, koniecznie zróbcie ją przy najbliższej okazji! Nie będziecie żałować…
Zupa idealna również dla wegetarian oraz wegan, wystarczy pominąć lub zastąpić w przepisie odpowiednie składniki. To co? Chcecie przepis? 🙂

Składniki na zupę:
1 średni seler
2 średnie pietruszki
1 duży por
200 gramów płatków migdałowych
1/2 kostki masła 82%
1 łyżka stołowa mąki
100 ml białego wina wytrawnego
śmietana kremówka 30%
sól do smaku

Składniki do podania:
1 mała cukinia
ricotta
świeża bazylia
kolorowy pieprz
olej z pestek dyni

Wykonanie:
Wszystkie warzywa (por, seler i pietruszkę) pokrój drobno i wrzuć na patelnię. Dodaj masło wraz z płatkami migdałowymi, posól całość i podsmaż, aż warzywa i migdały nabiorą złotej barwy. Pod koniec smażenia oprósz je mąką. Pamiętaj, aby cały czas mieszać całość – zarówno warzywa jak i migdały mogą się łatwo przypalić.
Jeśli chcesz uzyskać bardzo gęstą zupę krem – zalej całość czterema szklankami wody. Jeśli wolisz zupy o lżejszej konsystencji – zwiększ ilość wody do pięciu, sześciu szklanek.
Po dolaniu wody gotuj całość na małym ogniu i pod przykryciem około 1 godzinę.

Po tym czasie dodaj do zupy wino. Uchyl pokrywkę (aby alkohol wyparował) i gotuj zupę jeszcze przez około 1/2 godziny (warzywa muszą być bardzo miękkie).
Jeśli chcesz podać zupę zgodnie z moją propozycją umyj dokładnie cukinię, następnie obieraczką do warzyw zetnij podłużne pasy. Zblanszuj cukinię na sitku zalewając ją wrzątkiem. Osusz paski cukinii na ręczniku kuchennym, następnie posól i oprósz ją delikatnie kolorowym pieprzem. Paski cukinii zwiń w rulony, za pomocą szprycy kuchennej nałóż do środka połowy ruloników ricottę. Dwa, trzy paski zostaw do dekoracji.
W wersji mniej gęstej zupę możecie również podać z ulubionym ryżem.

Gdy warzywa będą już miękkie, zmiksuj całość na gładki krem, w międzyczasie dolej do zupy śmietankę kremówkę. Wlej zupę na talerz, następnie układaj w niej ruloniki z cukinii, na koniec włóż pomiędzy nie cukiniowe paski. Posyp całość kilkoma listkami świeżej bazylii. Przed podaniem skrop krem kilkoma kroplami oleju z pestek dyni – gwarantuję cudne doznania smakowe! Zupę możesz podać również na zimno, smakuje równie dobrze.
Jeśli zaś nigdy nie próbowaliście tego magicznego oleju, czas najwyższy! Polecam bez zastanowienia wybitnie pyszny, zrobiony z pasją i miłością olej z pestek dyni firmy Green Spoon (www.green-spoon.com). Z wielkim sentymentem wspominam osobiste spotkanie z właścicielami tej firmy, którzy z ogromną pasją i zaangażowaniem opowiadali o swoich doskonałych i naturalnych olejach. Polecam nie tylko olej z pestek dyni, sprawdźcie koniecznie, co jeszcze możecie znaleźć w ofercie Green Spoon! Jestem pewna, że zakochacie się bez pamięci (jak ja!) nie tylko w tym produkcie…
Smacznego! 🙂

2 Comments

Leave a Comment