Ramen rosół orientalny

0 Comment

Z Ramen jest jak z polskim rosołem – ile domów, tyle przepisów. Mój przepis na rosół orientalny inspirowany Ramen był jednym z pierwszych wpisów na blogu – ostatnio przypomniał mi o nim twórca portalu o zdrowym odżywianiu, który był tym przepisem zachwycony i chciał go mieć u siebie. To spowodowało, iż postanowiłam przepis przypomnieć również Wam.
Mój przepis nie zmienił się od tamtej pory. Muszę przyznać, że udało mi się połączyć te dwie zupy w jedną – moja wersja balansuje zatem na granicy obu, jednocześnie łącząc je w jedną. Rosół orientalny wydaje się zatem nazwą doskonałą.
Przepis na rosół może też stanowić bazę – możesz uzupełnić go o dowolne, ulubione składniki, dodać mu ostrości (jeśli lubisz „na ostro”). Bazę mojego rosołu stanowi pierś z kurczaka, możesz zmodyfikować przepis, aby być bliżej oryginału poprzez dodanie wieprzowiny, do kurczaka możesz także dorzucić kilka krewetek, a jeśli jesteś wegetarianinem całkowicie pominąć te składniki, robiąc zupę na bazie samych warzyw i grzybów. 🙂

Składniki (na 3 litry):
1 duża pierś z kurczaka
3 średnie marchwie
1 duży por
2 pietruszki
1/2 selera
2 duże ząbki czosnku
3 średnie lub 2 duże szalotki
3-4 źdźbła trawy cytrynowej
świeży imbir (ilość jak na zdjęciu)
1 opakowanie grzybów mun
1/2 pęczka świeżej kolendry
kolorowy pieprz, sól do smaku
sok z 1 limonki
kiełki fasoli mung
pęczek szczypiorku
1 opakowanie makaronu ryżowego
sos sojowy jasny
kiełki pora
Wykonanie:
Umyj pierś kurczaka, przekrój na pół. Zalej zimną wodą, zagotuj i zdejmij powstałe szumy. Obierz i dodaj do całości włoszczyznę, obrany i pokrojony imbir, czosnek i szalotki oraz trawę cytrynową, grzyby i kolendrę. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa.
Po ugotowaniu wywar odcedź na sicie. Dodaj do niego sok z limonki, dopraw ponownie solą i pieprzem (jeśli jest taka konieczność).
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pokrój drobno szczypiorek i mięso z rosołu.
Moja propozycja podania (jak na zdjęciach):
porcja makaronu
kurczak
grzyby mun
kiełki fasoli mung
kiełki pora
posiekany drobno szczypior i świeża kolendra (jeśli lubisz)
kilka kropli jasnego sosu sojowego
Smacznego! 🙂
0 Comments

Leave a Comment