Kokosowa Panna Cotta z rambutanem

0 Comment

Panna Cotta to jeden z moich ukochanych deserów. Wypracowałam sobie kilka receptur, które zawsze się sprawdzają a mój deser ma idealną konsystencję. Jest lekki jak chmurka, delikatny, jednocześnie pięknie trzyma formę.
Lubię ją jeszcze z jednego powodu – robi się ją bardzo szybko a można stworzyć z niej naprawdę efektowny i piękny deser. Goście będą zachwyceni, gwarantuję! 🙂

Dzisiaj prezentuję na blogu przepis na nietypową, ciut inną, bo z mleka kokosowego. Dzięki niemu deser ma piękny, śnieżnobiały kolor i delikatny posmak kokosa, który świetnie współgra z drugim bohaterem deseru – orientalnym rambutanem. Dla tych, którzy jeszcze nie zdążyli posmakować – rambutan wygląda obłędnie i cudnie pachnie. I na tym w zasadzie kończą się moje zachwyty. W smaku porównywalny jest do naszej śliwki, nie zaskakuje niestety. Oprócz niezaprzeczalnych walorów wizualnych, nie udało mu się podbić mojego serca… Może z Wami będzie inaczej? Musicie koniecznie spróbować! 🙂

Składniki (na Panna Cottę):
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
2 śmietany kremówki 36% (łącznie 400 ml)
50 gramów drobnego cukru do wypieków
1 laska wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią)
1 łyżka i 2 łyżeczki żelatyny spożywczej do deserów
olej

Składniki (do podania):
bezy (wcześniej upieczone lub gotowe)
kilka owoców rambutanu
wiórki kokosowe

Wykonanie:
Wlej do garnuszka mleko kokosowe i kremówkę. Podgrzej, aż całość będzie gorąca (nie gotuj!). Dodaj następnie cukier i wanilię (lub cukier z prawdziwą wanilią) i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij garnek z palnika, do gorącej masy dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia żelatyny.
Pucharki lub foremki, w których masz zamiar zrobić deser wysmaruj w środku delikatnie olejem – dzięki temu zabiegowi po stężeniu deseru będzie Tobie łatwiej go wyjąć. Jeśli zaś masz zamiar podać deser w pucharku – pomiń ten krok. Wstaw deser do lodówki na kilka godzin (najlepiej, gdy zrobisz go dzień wcześniej).

Po tym czasie wyjmij Panna Cottę z pucharka. Aby nie uszkodzić deseru – włóż go na chwilę do gorącej wody. Gdy na jego obrzeżach pojawi się obręcz – deser możesz bezpiecznie wyjąć, odwracając pucharek do góry dnem, bezpośrednio na talerz. To mój niezawodny sposób, który stosuję od lat i zawsze się sprawdza. 🙂
Ułóż Panna Cottę na pokruszonych bezach. Obierz rambutan i jeden owoc ułóż na szczycie deseru. Resztę pokrój na kawałki i ułóż na pokruszonej bezie. Dodaj również kilka bez w całości. Podawaj. 🙂

0 Comments

Leave a Comment