Makaron z krewetkami na białym winie

0 Comment

Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z owocami morza, radzę zacząć próbować w pierwszej kolejności te tradycyjne przepisy, te bez zbędnej wirtuozerii i (czasem zbytniej) fantazji kucharza… Dlaczego? Przy próbowaniu nieznanych produktów warto najpierw sięgnąć do podstaw, aby dobrze je poznać. Później zaś dopiero niech puszczają wodze, działa wyobraźnia!
Dla tych z Was, którym owoce morza „wychodzą uszami” – może warto przypomnieć sobie, jak cudnie smakują w klasycznym wydaniu?
Dla wszystkich dziś właśnie taki przepis – klasyczny, prosty… Nie znaczy to jednak, że nieciekawy – ja na ten przykład uwielbiam krewetki właśnie w tej postaci. 🙂

Do krewetek świetnie pasuje makaron z sepią o „morskim” smaku – do tego wygląda pięknie, prawda? Ugotuj go w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu zaś dodaj do niego odrobinę oliwy z oliwek wymieszanej z drobno pokrojoną świeżą pietruszką. Dzięki temu będzie się pięknie błyszczał a dodatek oliwy wydobędzie z powrotem po ugotowaniu jego cudny i głęboki czarny kolor. 🙂
Do usmażenia krewetek będziesz potrzebować dobrej patelni, takiej która nagrzewa się równomiernie na całej swojej powierzchni, nie tylko w środku – jak niestety większość średniej jakości patelni… Warto zainwestować w dobry produkt – odwdzięczy się z wzajemnością. Ze swojej strony polecam Wam tytanowe patelnie indukcyjne Ballarini  (na zdjęciu model Taormina).

Dno patelni wykonane jest z wysokiej jakości aluminium oraz stali nierdzewnej. Dzięki temu znakomicie nadaje się do stosowania w kuchenkach indukcyjnych (oraz wszystkich innych). Dwuwarstwowość dna zapewnia doskonałą dystrybucję ciepła, a jego grubość pozwala zmagazynować temperaturę w naczyniu. Do tego posiada 10-letnią gwarancję! 🙂

Składniki:
krewetki (świeże lub mrożone) – dowolna ilość
masło 82%
oliwa z oliwek
2-3 ząbki czosnku
białe wino (około 100 ml)
1/2 pęczka natki pietruszki
sok z cytryny
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Jeśli przygotowujesz świeże krewetki – obierz je z pancerzy zostawiając ogonki, następnie natnij delikatnie wzdłuż grzbietu i wyjmij cienką, czarną nitkę (jelito). W przypadku krewetek mrożonych – włóż je na 15-20 miut do zimnej wody, aby się rozmroziły.
Posiekaj drobno natkę pietruszki, czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej patelnię wraz z oliwą i masłem (około 2 łyżek stołowych). Podsmaż krewetki wraz z czosnkiem maksymalnie 4-5 minut, w połowie smażenia przewróć je na drugą stronę. Zalej je następnie białym winem i odczekaj chwilę, aż alkohol wyparuje. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj jeszcze jedną łyżkę stołową masła, skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą morską. Dodaj na patelnię makaron, wymieszaj go delikatnie z krewetkami. Na koniec posyp całość świeżą pietruszką. Smacznego!

Jeśli zaś zainteresowała Cię patelnia, kupisz ją tutaj: https://ballarini.pl/patelnie-indukcyjne/tytanowa-patelnia-indukcyjna-taormina?refresh_cache=Refresh%20Cache . Aktualnie trwa wyprzedaż, jeszcze zdążysz trochę zaoszczędzić! 🙂
Ze swojej strony polecam z całego serca! Patelnia, pomimo tego iż posiada grube, aluminiowe dno wzmacniane dodatkowo stalą nierdzewną, nie jest ciężka – co jest jej niebywałym atutem. Dodatkowo świetnie sprawdziła się na mojej indukcji, można ją również stosować we wszystkich innych typach kuchenek – ceramicznych, elektrycznych, gazowych i halogenowych. Zaletą wzmocnionego dna jest również magazynowanie ciepła, które potem oddawane jest przygotowywanej potrawie. Dzięki temu smażenie jest krótsze, bardziej efektywne i energooszczędne.
Patelnia pokryta jest wyjątkowo odporną, czterowarstwową powłoką non-stick Keravis Titanium. Powierzchnia ta dodatkowo wzbogacona jest warstwą tytanową, co uodparnia ją na wybrzuszenia, ścieranie i zarysowania a także umożliwia zdrowe smażenie bez grama tłuszczu! 🙂

0 Comments

Leave a Comment