Świąteczne brownie

0 Comment

Koniecznie muszę Wam przypomnieć i ten przepis. 🙂
Zaraz po świątecznych pierniczkach ucieszy wszystkie dzieci – te małe i te duże… Małe, zaraz zobaczycie dlaczego… Duże, bo ciasto jest bardzo proste – bardziej murzynek niż brownie, robi się je łatwo i szybko. Samo dekorowanie to już tylko czysta przyjemność! Efekt końcowy powala i robi wrażenie, choć całość jest naprawdę nieskomplikowana… 🙂

Prawda, że piękne?

Składniki na ciasto (duża blaszka):
1 kostka masła 82% (200 gramów)
6 łyżek stołowych wody
1,5 szklanki cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią
4 łyżki stołowe dobrej jakości kakao
4 całe jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki (na choinki):
świąteczne cukierki „laski”
cukier puder
zielony barwnik spożywczy
dowolne ozdoby do ciast

Składniki (na czapki Mikołaja):
świeże truskawki
250 gramów serka mascarpone
250 gramów zimnej śmietany kremówki 36%
3 łyżki stołowe cukru pudru

Wykonanie (ciasto):
Masło, wodę, kakao, cukier i cukier z wanilią włóż do garnka, podgrzej i (cały czas mieszając) gotuj, aż wszystkie składniki ładnie się połączą a cukry rozpuszczą. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Oddziel żółtka od białek, mąkę przesiej przez sitko, dodaj do niej proszek do pieczenia.
W misie robota umieść ostudzoną masę czekoladową, mieszaj dodając po kolei żółtka. Następnie dodawaj do całości po łyżce stołowej mąki z proszkiem, aż do całkowitego połączenia się składników. Masa na ciasto musi być gładka.
W osobnej misce ubij na sztywno białka.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni (bez termoobiegu).
Połącz delikatnie masę z ubitymi białkami. Wlej ciasto na blaszkę.
Piecz około 1 godzinę. Wystudź.

Ciasto wyjmij z formy, przekrój na pół aby uzyskać dwa osobne blaty. Z jednej części wytnij trójkąty, z drugiej części okrągłe podstawy do czapek.
Zrób zielony lukier do choinek oraz krem do czapek: śmietanę ubij na sztywno, na koniec ubijania dodaj cukier puder. Zmniejsz obroty i dodaj mascarpone, wymieszaj tylko do połączenia się składników. Włóż do lodówki.
Umyj i obierz truskawki.
Trójkąty przyozdabiaj lukrem i ozdobami do ciasta. Choinki możesz również przeciąć na pół i przełożyć warstwą ulubionej konfitury.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego, wyłóż go na okrągłą podstawę z ciasta, na nim ułóż truskawkę, na jej szczycie zrób kremowy „pomponik.”
Smacznej świątecznej zabawy! 🙂

0 Comments

Leave a Comment