Pesto z pieczonych buraków

0 Comment

Zimą często mam „smaka na buraka”, a Wy?
Dziś dla Was najprostsze i zarazem najsmaczniejsze pesto z buraków, idealne do wszelkich makaronów! Wygląda obłędnie, bo jasne makarony barwi na przepiękny kolor… Można zamknąć je do słoiczka i przechowywać w lodówce, aby sięgnąć po nie gdy zabraknie czasu albo pomysłu na obiad. Świetny dodatek również do wszelkich imprezowych przekąsek. Zróbcie też przy okazji chipsy z buraka – zdrową alternatywę na długie, zimowe wieczory przed telewizorem oraz boską ozdobę wielu dań. 🙂

Składniki na pesto:
4-5 średnich buraków
1-2 czerwone papryki
1 limonka (sok)
2 ząbki czosnku
4-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
sól do smaku
parmezan

Składniki na chipsy:
2 średnie buraki
sól himalajska
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, termoobieg.
Zawiń każdego buraka w folię aluminiową. Ułóż na blaszce i piecz w piekarniku przez około 1 godzinę.
W trakcie pieczenia buraków przygotuj pozostałe składniki pesto, obierz i posiekaj drobno czosnek, obierz paprykę.
Paprykę ułóż na blaszce i papierze do pieczenia i włóż ją do piekarnika na około 0,5 godziny (dołóż ją do buraków).
Po upieczeniu paprykę zawiń szczelnie w folię aluminiową i odstaw razem z burakami do przestudzenia.
Dwa buraki przeznaczone na chipsy obierz ze skóry i pokrój na cienkie plastry (najlepiej na mandolinie). Posmaruj je cienką warstwą oliwy z oliwek.
Następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp solą himalajską i wstaw do piekarnika na około 20 do 30 minut.
Sprawdzaj je co pewien czas – buraki, podobnie jak inne warzywne chipsy, lubią się przypalić. 🙂

Wyjmij paprykę z folii, obierz skórę – na marginesie to świetny sposób na skuteczne pozbycie się skóry papryki, można ją jeszcze obrać cienko jak jabłko czy gruszkę lub po prostu … Jeść ze skórą.
To samo zrób z burakami – obierz ze skóry, pokrój w kostkę.
Wrzuć buraki, paprykę i czosnek do misy blendera i zmiksuj – ja używam nożyków, lubię jak pesto ma widoczne cząstki, możesz je jednak zblendować na gładką masę – to już zależy tylko od Ciebie. Dodaj oliwę i sok wyciśnięty z limonki. Dopraw do smaku solą.
Ugotuj ulubiony makaron, wymieszaj z pesto. Posyp całość startym parmezanem.
Podawaj z chipsami buraczanymi, które stanowią świetne i chrupiące uzupełnienie całości.
Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment