Zupa krem z buraków

0 Comment

Dziś mam dla Was przepis, który rozpoczyna na blogu cykl przepisów na Święta Bożego Narodzenia. Myślę, że to ciekawa alternatywa dla klasycznego barszczu… Może się skusicie w tym roku na coś innego, nowego?

Pyszna zupa – krem z buraków, z dodatkiem zielonej dymki lub świeżej bazylii, wygląda oszałamiająco ze względu na swój cudny, malinowy kolor. Zaskoczy wszystkich Twoich gości! 🙂

Składniki: 
1,5 litra bulionu (jeśli chcesz, aby Twój krem był naprawdę gęsty)
5-6 średnich buraków czerwonych
2 marchewki
1 pietruszka
3 ziemniaki
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2,5 łyżeczki majeranku
1 łyżka stołowa soku z cytryny
śmietana 18% do zup i sosów
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, wrzuć następnie do bulionu. Dodaj wszystkie przyprawy, a gdy bulion się zagotuje, dodaj również do całości sok z cytryny. Dzięki temu Twój barszcz zachowa piękny kolor. Dopraw całość solą i pieprzem, jeśli Twoje buraki są mało słodkie – możesz dodać również do zupy trochę cukru.
Gdy warzywa będą już miękkie, wymieszaj ze śmietaną kilka łyżek zupy, następnie dodaj ją do garnka. Zagotuj. Wyjmij z zupy liście laurowe oraz ziele angielskie, następnie zmiksuj całość blenderem na gładki krem.
Krem podawaj ze świeżym szczypiorkiem, dymką lub świeżymi ziołami – majerankiem lub bazylią.
Smacznego! 🙂

 

0 Comments

Leave a Comment