Drożdżowe bułeczki cynamonowe z węgierkami

0 Comment

Moje niedzielne „odpoczywanie” zakończyło się rocznicowym ciastem, bułeczkami i panacottą…
O reszcie nie wspomnę nawet! Jakże to w moim stylu… Po kilkunastu minutach „nicnierobienia” kanapa uwiera mnie w tyłek i zaczynam kombinować, co by tu ugotować, upiec… I to dla mnie prawdziwy relaks… Też tak macie? Myślę, że każdy kto kocha kulinaria doskonale mnie rozumie… 🙂
Dziś dla Was przepis na doskonałe, idealne bułeczki drożdżowe. Bułeczki dadzą Wam pole do popisu – możecie dobrać ich smak według własnych upodobań, wystarczy zmienić tylko wypełnienie, dodać coś od siebie (skórkę pomarańczową, suszone owoce), bo ciasto jest bardzo cierpliwe, zawsze wychodzi! Ja proponuję dziś wersję świąteczną – bułeczki pachnące cynamonem i powidłami węgierkowymi.

Składniki:
450 gramów mąki pszennej tortowej
20 gramów świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
60 gramów cukru
2 jajka
60 gramów masła minimum 82%
1 cukier z prawdziwą wanilią
150 ml letniego mleka
powidła węgierkowe
cynamon

Wykonanie:
Podgrzej lekko mleko (powinno mieć temperaturę ciała), dodaj cukry, pokruszone drożdże i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. W drugim rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej odrobinę soli, wymieszaj widelcem. Następnie połącz suche składniki z mokrymi, dodaj do całości dwa rozkłócone jajka.
Wyrób ręcznie gładkie i plastyczne ciasto. Powinno nie kleić się i swobodnie odrywać się od rąk, podsyp je ewentualnie odrobiną mąki, jeśli Twoje ciasto tego wymaga.
Włóż ciasto do miski obsypanej mąką, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

W tym czasie Twoje ciasto pięknie wyrośnie i podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu wyrób jeszcze krótko Twoje ciasto, następnie podziel je na 9 równych części. Każdą spłaszcz dłonią (na placuszek), posyp zmielonym cynamonem, nałóż na środek czubatą łyżkę powideł.
Okrągłą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. 
Zamknij bułki (jak sakiewki) i układaj je zamknięciem do dołu na kształt kwiatka. Odstaw jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozgrzej w tym czasie piekarnik do temperatury 150 stopni, termoobieg. Piecz bułeczki przez 30 minut. Studź na kratce, jeśli zdążysz – bo najlepsze są te jeszcze ciepłe! Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment