Orkiszowe tartaletki z figami i gorgonzolą

0 Comment

Orzechowy posmak mąki orkiszowej w połączeniu ze słodkimi figami, serem gorgonzola, prosciutto i rukolą … Danie na pięć plus, wszystkie składniki łączą się perfekcyjnie, tworząc niemal idealną całość. Do tego lampka wina i cudowna kolacja gotowa… Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

Składniki na ciasto (na 1 tartę lub 6 małych tartaletek):
200 gramów mąki orkiszowej
1 jajko
1/2 kostki masła 82%
1/2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:
6 małych fig
1 opakowanie sera mozarella
1 opakowanie sera gorgonzola
1 opakowanie prosciutto
świeża rukola
krem balsamico
czarny pieprz (młynek)

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, włóż ją do lodówki na minimum pół godziny. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj 1 lub 2 łyżki stołowe bardzo zimnej wody. Jeśli zbyt mokre – podsyp je delikatnie mąką.
Formę do tarty lub foremki do tartaletek wysmaruj masłem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, program góra/dół. Na blacie obsypanym mąką rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę/foremki. Spód ciasta nakłuj widelcem w kilku miejscach. Wstaw ciasto do piekarnika na 10 minut, aby lekko się podpiekło. Nie wydłużaj czasu pieczenia, lepiej aby ciasto pozostało lekko surowe w środku, ponieważ za chwilę będziesz je ponownie dopiekać wraz z pozostałymi składnikami i dzięki temu go nie spalisz. 🙂
Ciasta nie musisz także dodatkowo obciążać – ładnie trzyma formę a sam przepis nie zawiera proszku do pieczenia czy sody, ciasto rośnie tylko lekko.

W tym czasie przygotuj nadzienie. Figi umyj, pokrój w półksiężyce. Kulę mozarelli zetrzyj na tarce na grubych oczkach do miseczki. Prosciutto porwij na mniejsze kawałki, najlepiej wzdłuż.
Na podpieczony spód tarty/tartaletek wyłóż w pierwszej kolejności startą mozarellę, ułóż na niej figi oraz prosciutto, posyp całość serem gorgonzola. Gotowe tartaletki/tartę wstaw ponownie do piekarnika na około 10-15 minut jak wcześniej (190 stopni, program góra/dół).

Wyjmij następnie tartę/tartaletki z piekarnika, połóż na nich garść rukoli, skrop całość balsamico i posyp odrobiną czarnego pieprzu (możesz pominąć). Zamiast balsamico możesz również polać tartę / tartaletki płynnym miodem.
Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment