Ciasto ucierane z figami

0 Comment

Figi to wspaniałe owoce. Nie dość, że są przesmaczne, do tego jeszcze niezwykle fotogeniczne! Gdy zobaczyłam je dzisiaj w sklepie, nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Wszystkie razem i każda osobno wdzięczyły się przede mną i wołały weź mnie, weź … Kto by się nie skusił?
Pomysł na ich wykorzystanie powstał po drodze … Połączyłam w nim kilka smaków, na które mam ostatnio ogromną ochotę … Umieściłam w jednym miejscu cudowne aromaty kardamonu i cynamonu oraz wanilii, słodycz miodu i słoność pistacji … W połączeniu z pięknymi figami wyszło pięknie i pysznie! Spróbujesz?

Składniki na ciasto (mała blaszka):
210 gramów mąki pszennej
110 gramów masła 82%
3/4 szklanki brązowego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kardamonu
szczypta soli

Składniki na wierzch:
1 opakowanie serka mascarpone (250 gramów)
150 gramów śmietany kremówki 36%
1 cukier z prawdziwą wanilią lub laska wanilii i odrobina cukru pudru
6-8 fig
1 małe opakowanie pistacji
płynny miód

Absolutną miłością darzę miód faceliowy, którego również użyłam w tym przepisie. Jest naprawdę pyszny i bardzo zdrowy. Jeśli lubicie miody a nie próbowaliście go jeszcze, koniecznie musicie nadrobić zaległości. Gwarantuję, że będziecie wniebowzięci. Miód produkowany z nektaru kwiatów facelii ma bardzo delikatny i lekko kwaskowaty smak oraz kwiatowy zapach. Odznacza się jasnożółtą lub zielonkawą barwą. Posiada on wiele właściwości leczniczych, przez to jest jednym z najbardziej cenionych miodów w Polsce!

Wykonanie:
Odmierz mąkę, dodaj do niej pozostałe suche składniki i przyprawy, wymieszaj całość i odstaw. Dzięki temu mąka pięknie przesiąknie aromatami kardamonu i cynamonu. Masło utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie dodawaj do masy po jednym jajku i mieszaj, aż składniki się połączą. Kolejno do masy dodawaj po łyżce wymieszanych wcześniej suchych składników. Uzyskane ciasto będzie dość gęste.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, program góra/dół. Blaszkę wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą. Wyłóż masę na blaszkę, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut. Po upływie tego czasu sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeśli masz wątpliwości, zostaw je jeszcze 10 minut dłużej w piekarniku. Po tym czasie odstaw ciasto do wystygnięcia, najlepiej na kratce.

Podanie:
Jeśli na Twoim cieście w trakcie pieczenia powstała „górka” – zetnij ją nożem i wyrównaj wierzch ciasta. Ubij kremówkę, dodaj do niej wanilię z cukrem pudrem lub cukier waniliowy. Ubitą śmietanę wymieszaj następnie z serkiem mascarpone, tylko do połączenia się składników.
W moździerzu rozgnieć pistacje.
Pokrój figi na półksiężyce.

Na wierzch ciasta wyłóż krem, na nim ułóż figi. Posyp je pokruszonymi pistacjami, polej następnie obficie całość miodem. Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment