Trzy sałatki przekąski hit!

0 Comment

Bardzo często zastanawiam się, które z przepisów kulinarnych powinny znaleźć się na blogu. Okazuje się bowiem, że przepisy których nie wybrałam do publikacji i po prostu pominęłam najnormalniej w świecie, w Internecie robią niesamowitą furorę … 🙂
Sytuacja ta dotyczy choćby sałatek, które ukazały się w ostatnim czasie na moim profilu w serwisie Instagram (link do konta: klik) – żadna z nich nie znalazła się na blogu … Tymczasem po ich publikacji dostałam od Was mnóstwo wiadomości z prośbą o przepisy na nie … Hihi! 🙂
Zatem specjalnie dla Was hity mojego Instagram – trzy różne sałatki / przekąski – idealne na śniadanie czy też lunch.
Zapraszam, korzystajcie! 🙂

Sałatka nr 1

Bardzo prosta i smaczna sałatka, właściwie przekąska trzyskładnikowa. Potrzebujesz rukolę, mandarynkę i włoskie orzechy. Do dressingu użyj soku z mandarynki, miodu i octu balsamicznego. Gotowe! 🙂

Sałatka nr 2

Do jej wykonania będziesz potrzebować rukoli, świeżego ogórka, pomidora i kiełków (u mnie kiełki jarmużu). Świetnie smakuje w towarzystwie jajka na półtwardo (moje ulubione!), posypana świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem oraz solą. Dzięki pomidorom i ogórkom jest dość mokra, nie wymaga przygotowania dressingu. 🙂

Sałatka nr 3

Propozycja idealna na śniadanie. Wymaga ciut więcej pracy i składników niż dwie pozostałe, ale uwierzcie mi … Warto!

Składniki:
roszponka
szynka parmeńska
chleb tostowy
parmezan
oliwa cytrynowa
jajka
ocet jabłkowy
świeżo zmielony kolorowy pieprz

Wykonanie:
Roszponkę umyj, rozłóż na talerzu.
Na suchej patelni podsmaż szynkę parmeńską, następnie połam ją na małe kawałki.
Zetrzyj na tarce do miski odrobinę parmezanu, wymieszaj go następnie z oliwą cytrynową. Chleb tostowy pokrój w małe kostki, wsyp je następnie do miski. Obtocz dokładnie w mieszance oliwy i parmezanu, następnie przełóż na patelnię, na której smażyła się wcześniej szynka. Zrób grzanki.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną octu (najlepiej jabłkowego) i ugotuj jajka w koszulce.
Na roszponce ułóż parmezanowo – cytrynowe grzanki, posyp je kawałkami szynki parmeńskiej. Na wierzchu ułóż jajko w koszulce. Posyp całość świeżo zmielonym pieprzem. Zetrzyj na całość jeszcze odrobinę parmezanu. Podawaj.

Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment