Mus czekoladowy z syropem korzennym

0 Comment

Mus czekoladowy – już brzmi wspaniale, prawda? 🙂
Do tego dodałam wyborny syrop korzenny na bazie miodu, z cynamonem, imbirem i innymi przyprawami korzennymi. Deser cudowny, bardzo zimowy, słodki i jednocześnie rozgrzewający … Bardzo polecam Wam ten przepis, dopóki zima jeszcze nas nie opuszcza! 🙂

Składniki:
200 ml śmietany kremówki
syrop korzenny (do kupienia w dobrych sklepach)
50 gramów gorzkiej czekolady
50 gramów mlecznej czekolady
2 jajka
kakao
cukier puder
sól

Wykonanie:
Syrop wlej na patelnię, odparuj (około 5 minut). Odstaw do ostygnięcia.
Oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki.
Rozpuść obie czekolady w kąpieli wodnej.
Przygotuj dwie miski: w jednej ubij śmietanę, w drugiej żółtka.
Następnie do ubitej śmietany dodaj najpierw żółtka, potem przestudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj całość do połączenia się składników.

Na dno pucharków wlej syrop korzenny. Na wierz wyłóż mus czekoladowy, wyrównaj górę. Wstaw do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ubij białka z odrobiną soli i cukrem pudrem.
Wyjmij z lodówki pucharki, wyłóż na wierzch ubite białka, posyp całość kakao.
Podawaj! Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment