Czekoladowa babka jak ta lala

0 Comment

Miło mi poinformować Was, że po chwilowej przerwie powracam do intensywnego blogowania.
Ech, działo się, działo w tym czasie! Efekty tego „dziania się” zobaczycie już wkrótce, myślę że będziecie zachwyceni, podobnie jak ja!
Mam nadzieję, że wybaczycie mi tą chwilową absencję – na przeprosiny mam dziś za to dla Was przepis na czekoladową babę … W sam raz do kawki i herbatki, przepis szybki i łatwy – czyli taki, który lubicie najbardziej! 🙂

Na zewnątrz baba (jak każda :)) potrzebuje dodatków. 🙂 U mnie jest to polewa z waniliowego lukru i malinki. Wnętrze zaś naszej piękności to istne cudo – lekko wilgotne, lekkie i puszyste, kawałki czekolady (u mnie gorzkiej), rozpływające się w ustach … Sama słodycz i piękno … Tylko schrupać taką ślicznotkę! 🙂

Składniki:
200 gramów masła 82%
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki stołowe kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

Wykonanie:
Masło rozpuść w rondelku, odstaw do ostudzenia. Oddziel żółtka od białek, umieść żółtka w misie miksera i utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaj do niej rozpuszczone masło oraz pozostałe składniki. Posiekaj czekoladę, ubij na sztywno białka. Łyżką wymieszaj białka z masą, dodaj na koniec czekoladę.

Formę do babki wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Do formy wlej ciasto, wyrównaj delikatnie. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto odstaw i dopiero gdy przestygnie wyjmij babkę z formy. Dzięki temu nie będziesz mieć problemów z jej wyciągnięciem, ciasto się nie rozwali i nie połamie. Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment