Bajaderki jak trufle pyszne i piękne

0 Comment

Dzisiaj łamiemy stereotypy, czyli jak lubię najbardziej. Mowa o ciastkach, które mają dość złą sławę, a wszystko przez sposób ich wykonywania. Ale, ale … Zrobione w domu smakują i wyglądają wybornie, bardzo dostojnie i ekskluzywnie i wcale nikt nie podejrzewałby, że pochodzą z … odpadów … Zresztą, zobaczcie sami! 🙂

Bajaderki (naprawdę bajadery) to nic innego, jak ciastka z … różnego rodzaju odpadów cukierniczych (biszkopt, ciasto ucierane, kruche, herbatniki, ciasteczka). Jedyny warunek – ciasta na bajadery muszą być bez kremu i żadnych innych dodatków.
Już wiecie zatem, skąd wzięła się ich zła sława … Zresztą, ja sama nie miałabym odwagi kupić i zjeść tych gotowych bajaderek, a w dzieciństwie (gdy stałam w piekarni w kolejce po chleb często ciekła mi ślinka na ich widok) Mama zabraniała mi ich kupować, bo „nigdy nie wiadomo, co tam jest.” Już wiem, dlaczego. 🙂

Przepis bardzo na czasie z kilku powodów.
Po pierwsze – bardzo modny i zgodny z obecnymi trendami w kuchni – dzięki niemu nie marnujemy i nie wyrzucamy resztek jedzenia, co bardzo mi się podoba! 🙂
Po drugie – wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia – to czas bardziej niż zwykle „intensywnego” kucharzenia, szczególnie pieczenia różnych ciast. Sami dobrze wiecie, że często przy tej okazji zostaje mnóstwo resztek ciast, z którymi nie za bardzo wiadomo, co zrobić. Teraz macie już na to sposób – zróbcie z nich bajaderki.
A gdy je zrobicie i posmakujecie – gwarantuję, że często będą odtąd gościć na Waszych stołach! 🙂

Składniki:
około 200 gramów resztek ciast (u mnie biszkopt i babka cytrynowa, kilka herbatników)
80 gramów dowolnej konfitury (u mnie z płatków róż)
80 ml mleka
1 – 2 łyżki stołowe dowolnego alkoholu (polecam Czarną Wiśnię, jest boska!)
2 łyżki stołowe cukru
1 łyżka stołowa masła 82%
1 – 2 łyżki ciemnego kakao
60 gramów orzechów i migdałów (mieszanka)
60 gramów czekolady

Do obtoczenia: ciemne kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub migdały

Wykonanie:
Resztki ciasta rozkrusz za pomocą blendera.
W garnuszku podgrzej mleko, masło, cukier i kakao, cały czas mieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia.
W misce umieść pokruszone ciasto, dodaj przestudzoną masę oraz pozostałe składniki. Jeśli Twoja masa będzie za sucha, dodaj do niej więcej konfitury lub mleka. Jeśli zbyt mokra – zwiększ ilość pokruszonych ciast. Masa powinna ładnie się skleić i dać się formować, jednak nie powinna się kruszyć. Po dokładnym zmieszaniu włóż masę do lodówki na około godzinę.

Z masy formuj zgrabne kuleczki (jak to relaksuje, ja tam lubię kulać … :)). Następnie obtocz każdą kulkę w kakao, wiórkach lub posiekanych orzechach. Włóż do lodówki na 2 godziny. Podawaj schłodzone. Idealnie smakują zarówno do kawy jak i wszelkiego rodzaju alkoholi. Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment