Ciasto czekoladowe z konfiturą i polewą czekoladową

0 Comment

Dziś namawiam Was na odrobinę rozpusty. 🙂
Będzie czekolada i kakao.
Będzie łatwo.
Będzie szybko.
A co najważniejsze, będzie pysznie!
Wiem, że takie przepisy lubicie najbardziej.
Co jeszcze polubicie w tym przepisie?
Będzie smakował każdemu, możecie go dowolnie dopasować do swoich upodobań – bo jego smak zależy od rodzaju konfitury, jakiej użyjecie do jego zrobienia. Mało tego – z jednego przepisu ciasto za każdym razem może smakować inaczej! Prawda, że bosko? 🙂

Przy okazji przepisu na ciasto podam Wam również stary jak świat przepis na najlepszą na świecie polewę czekoladową, błyszczącą, lśniącą i niezwykle apetyczną, która doskonale nadaje się do wielu innych ciast, deserów i lodów! 🙂

Składniki (na ciasto):
125 gramów mąki
300 gramów dobrej jakości konfitury o dowolnym smaku
(pomarańcza i czekolada brzmi wybornie!)
125 gramów masła 82%
100 gramów gorzkiej czekolady
100 gramów drobnego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki (na polewę czekoladową):
4 łyżki stołowe ciemnego kakao
120 gramów masła 82%
6-8 łyżek stołowych mleka
90 gramów cukru pudru

Wykonanie (ciasto):
Rozpuść masło w garnuszku, dodaj kawałki czekolady. Podgrzej i mieszaj aż do połączenia składników. Dodaj do całości cukier, konfiturę oraz jajka, następnie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość widelcem.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem, wlej do niej ciasto.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę (do suchego patyczka).
Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, następnie polej polewą czekoladową.

Wykonanie (polewa):
Mleko podgrzej w garnuszku, dodaj cukier, następnie masło. Wymieszaj do rozpuszczenia składników, na sam koniec dodaj kakao i ponownie wymieszaj dokładnie całość. Odstaw do ostudzenia. Polej ciasto.

Na koniec jeszcze kilka (myślę, ciekawych) informacji specjalnie dla Was o właściwościach kakao jak i gorzkiej czekolady. Czy wiecie, jak rozpoznać czekoladę dobrej jakości?
Po pierwsze musi mieć błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i subtelny zapach czekolady (nie kawy!). Przy dzieleniu na kawałki musi być słychać charakterystyczny trzask a powierzchnia w miejscu złamania musi być gładka. Dobra czekolada musi delikatnie rozpływać się ustach, pozostawiać na długo cierpki posmak z nutą słodyczy.
Swój cierpki smak zawdzięcza dużej zawartości kakao. W zależności od rodzaju może w niej być od 70 do 99 proc. kakaowego ziarna. Znawcy czekolady są zdania, że nie ma na świecie lepszej czekolady niż ta prawdziwa, gorzka. Składa się prawie z samego kakao i potrzeba czasu, aby się w niej rozsmakować. Najlepiej jest przyzwyczajać się do niej stopniowo. Zacznij zatem od kostki czekolady deserowej a na koniec spróbuj posmakować czekoladę, która zawiera 90-99 procent kakao.
Kakao to zmielone na proszek nasiona owoców kakaowca, drzewa rosnącego dziko w lasach równikowych północnej części Ameryki Południowej i w Ameryce Środkowej. Właściwości zdrowotne kakao docenili już Majowie i Aztekowie. Napój przyrządzany na bazie proszku z nasion owoców kakaowca był przez nich nazywany napojem bogów. Nic dziwnego, kakao posiada wyjątkowe wartości odżywcze. Przede wszystkim jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które zapobiegają wielu chorobom, jak również substancji, które uspokajają, poprawiają humor i zwiększają popęd seksualny.
Gorzka czekolada to zatem nie tylko cudowny smak. Poprzez dużą zawartość kakao zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji. Pirazynę – pomaga w myśleniu, pobudza mózg do pracy, poprawia koncentrację, pamięć. Ze wszystkich rodzajów czekolad gorzka ma najwięcej węglowodanów, magnezu, potasu, żelaza, a wszystko przy niewielkiej zawartości cukru. Ziarna kakaowe zawierają mnóstwo flawonoidów – zapobiegają one zakrzepom i miażdżycy, hamują procesy utleniania „złego” cholesterolu. Polifenole zaś obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałom. Dzięki dużej zawartości alkaloidu teobrominy pobudza pracę nerek i jako łagodny środek moczopędny znakomicie je oczyszcza.
Źródłem powyższych informacji jest Poradnik Zdrowie oraz materiały własne.
Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment