Torcik kanapkowy

0 Comment

Witam Kochani, jak mijają Wam wakacje?
Ja mam mnóstwo pracy i nawet nie myślę w tym roku o urlopie. Może jesienią … 🙂
Ma to swoje plusy, ponieważ dzięki temu możecie spotkać moje przepisy nie tylko tu, na blogu. 🙂
Jak wiecie, na stałe współpracuję z cudowną firmą Ogródek Dziadunia, jest też Skarb Rossmann. Moje przepisy i zdjęcia możecie znaleźć również w Doceń Polskie czy Magazynie SlowLife. Nadal zastanawiam się nad wydaniem książki, propozycja jest jeszcze aktualna.
Zatem dzieje się sporo, co bardzo mnie cieszy. 🙂
Staję zatem na wysokości zadania, ciągle podnoszę sobie poprzeczkę i staram się zaskakiwać Was ciekawymi pomysłami, jak choćby dzisiaj. 🙂

Przepis przygotowałam specjalnie dla firmy Ogródek Dziadunia, użyłam do jego wykonania cudownego chrzanu tartego, który polecam z całego serca.
Świetny produkt (jest ich więcej!), doskonałe wykonanie, tylko naturalne składniki, same zalety! Macie również do wyboru chrzan tarty z żurawiną – same cudowności! 🙂

Możecie również w przepisie zamienić ogórek świeży na konserwowy – i tu również odsyłam do Ogródka Dziadunia po wyśmienite ogórki konserwowe, z chili czy czosnkowo – koperkowe (moje ulubione!).

Składniki (na okrągłą formę 22 cm):
200 gramów łososia wędzonego w plastrach
1 duży chleb tostowy
250 gramów plus 3 łyżki stołowe serka mascarpone
3 łyżki stołowe majonezu
2 łyżki stołowe chrzanu tartego Ogródek Dziadunia
1 ogórek świeży wąż lub ogórki konserwowe Ogródek Dziadunia
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek rzodkiewek
10 pomidorków koktajlowych o różnych kolorach
sól, pieprz do smaku
ulubione zioła do dekoracji (bazylia, tymianek, oregano)

Wykonanie:
Mascarpone (250 gramów) zblenduj wraz z majonezem i chrzanem na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pokrój ogórka w cienkie plastry.
Z chleba tostowego odkrój skórki, ułóż na dnie tortownicy, docinając chleb do jej kształtu.
Następnie wysmaruj go masą chrzanową, na niej ułóż warstwę z ogórka.
Przykryj całość kolejną warstwą chleba, lekko dociśnij dłonią.
Posmaruj chleb masą chrzanową, na niej ułóż plastry łososia.
Podobnie układaj kolejne warstwy tortu, aż do wyczerpania składników i całkowitego wypełnienia formy.
Do pozostałej masy chrzanowej dodaj następnie trzy łyżki stołowe mascarpone, zblenduj na gładką masę i dopraw ponownie do smaku solą i pieprzem. Wysmaruj nią wierzch oraz boki tortu.
Pokrój szczypiorek (na wysokość tortu), rzodkiewki i pomidorki. Szczypiorkiem udekoruj boki tortu, na wierzchu zaś ułóż pomidorki, rzodkiewkę oraz listki ziół.
Wstaw do lodówki, aby tort dobrze się schłodził.
Smacznego!

0 Comments

Leave a Comment