Ciasto filo z pomidorami i ricottą

0 Comment

Pomidorowy cykl na blogu zacznę od łatwej i prostej, ale cudownie smacznej, propozycji śniadaniowej. Potrzebne jest ciasto filo, ricotta i najlepiej – kolorowe pomidory o różnych kształtach. 🙂 Sezon pomidorowy w pełni, zatem mam dla Was również kilka informacji na ich temat. 🙂

Główne gatunki pomidorów to:
okrągłe gruntowe – mają dużo soku, są najpopularniejsze i najlepsze na przetwory,
karłowate – sprzedawane w gronach, o intensywnym smaku i zapachu,
malinowe – to te największe, mają dużo soku,
bycze serca – o podłużnym kształcie i twardym miąższu, idealnie nadają się do suszenia,
koktajlowe – malutkie pomidorki używane do dekoracji.

Najcenniejszym związkiem chemicznym występującym w pomidorach jest likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów.
Ciekawostką jest fakt, iż nie ginie on w obróbce cieplnej. Przetwory pomidorowe zawierają co prawda mniej witamin, jednak zawarty w nich likopen jest łatwiej przyswajalny dla naszego organizmu. Po przetworach pomidorowych mamy go 2-3 razy więcej we krwi niż po świeżych.

Popularne łączenie pomidorów i ogórków w jednej sałatce to zły pomysł, gdyż obecny w ogórkach enzym zabija witaminę C w pomidorach. Rozwiązaniem jest, by przed ich połączeniem wymieszać je z oliwą.

I w końcu dzisiejszy przepis! 🙂

Składniki:
4 arkusze ciasta filo
1 opakowanie ricotty
1 jajko
4-5 pomidorów (najlepiej o różnych kształtach i kolorach)
1 łyżeczka przyprawy pomidorowo – czosnkowej z czarnuszką
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
świeżo zmielony pieprz i sól himalajska do smaku

Do podania:
kilka listków świeżej bazylii i tymianku

Wykonanie:
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Arkusze ciasta filo pokrój na pół, posmaruj masłem pierwszy płat, na nim ułóż kolejny, posmaruj masłem (do ostatniego).
Ricottę wymieszaj w misce z jajkiem, dodaj wszystkie przyprawy.
Pomidory pokrój w plastry.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
Wyłóż na ciasto masę serową, na niej ułóż plastry pomidorów.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 20-30 minut, aż brzegi ładnie się zarumienią.
Przed podaniem posyp całość solą, pieprzem i świeżymi ziołami.

0 Comments

Leave a Comment