Warzywne tulipany

0 Comment

Dzisiaj kawałeczek „mojej” fotografii, która ostatnio strasznie mnie fascynuje i odkrywam ją na nowo. Myślę, że znalazłam nareszcie kierunek, którym chciałabym chyba pójść dalej … Ćwiczę intensywnie od paru tygodni, zobaczymy co z tego ostatecznie wyjdzie … 🙂
Nie mam dziś zatem dla Was „gazetowych” i jasnych propozycji zdjęciowo – kulinarnych. W ich miejsce proponuję trochę mroku i uroku a temat zdjęć sam w sobie jest ozdobą. 🙂
Musicie koniecznie zrobić tą przekąskę – sam przepis jest bardzo prosty (powiedzmy sobie szczerze – Ameryki nie odkryłam … :)), choć moja propozycja nadzienia może nie być wcale taka standardowa. Pomysł jednak powinien zaskoczyć – jeśli oczywiście nie spotkaliście się już z tymi pięknościami gdzieś na imprezie. 🙂
Ja pomyślałam o nich układając w głowie moje urodzinowe menu. Jak co roku muszę zaskoczyć moich gości a urodzinowy stół musi wyglądać powalająco … 🙂
Zresztą, co tu dużo pisać – zobaczcie sami. 🙂

Na tulipany najlepiej nadają się podłużne pomidorki koktajlowe, najlepiej w różnych kolorach (można wtedy zrobić „bukiet” mieszany lub dwa różne). 🙂

Składniki:
1 opakowanie podłużnych pomidorków koktajlowych
1 opakowanie śmietankowego twarożku Almette lub Tartare
1 pęczek chudego szczypiorku
3 średnie ogórki konserwowe (u mnie czosnkowo – koperkowe)
2 łyżeczki chrzanu tartego dobrej jakości
sól, pieprz do smaku
kilka listków świeżej bazylii do dekoracji

Wykonanie:
Pomidorki koktajlowe umyj, następnie przekrój na krzyż do połowy ich długości. Wydrąż środki z miąższu. Od strony szypułki wykałaczką zrób otwór, następnie włóż w niego łodygę szczypiorku.
Do miski wyłóż twarożek, ogórki konserwowe pokrój w malutką kostkę, posiekaj bardzo drobno kilka łodyg szczypiorku, dodaj do twarożku wraz z chrzanem. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do napełniania pomidorków użyj najlepiej szprycy do kremów, napełnij środek każdego pomidorka twarożkiem, dociśnij lekko palcami, nadmiar twarożku usuń lekko wilgotnym ręcznikiem kuchennym.
Ułóż „tulipany” na półmisku lub talerzu na kształt bukietu, zwiąż łodygi szczypiorku sznureczkiem, zrób „liście” ze świeżej bazylii.
Włóż do lodówki, podawaj schłodzone.

0 Comments

Leave a Comment