Rustykalne bułki z kapustą i grzybami leśnymi

0 Comment

Naszło mnie ostatnio na przepisy z szuflady, ze starego zeszytu.
Zauważyłam jednak, że stare i sprawdzone przepisy prędzej czy później (jednak zawsze!) wracają do łask i są chętnie stosowane.
Ponadto sama uważam, że powinno się szanować tradycję (co wielokrotnie podkreślałam już na blogu) a polska kuchnia ma wiele do zaoferowania.
Czasem tylko wystarczy dołożyć coś „od siebie”, choć nie zawsze warto. Wybór pozostawiam Wam. 🙂
Dzisiaj mam dla Was kolejny „stary” przepis, tym razem jednak nie będą to słodycze a coś wytrawnego.
Idealne na grill, piknik, wyjazd, do pracy czy szkoły, świetnie smakują zarówno na ciepło i zimno.
Do tego robi się je łatwo (jak na przepis z użyciem drożdży) a z przepisu, który Wam podam wychodzi ich aż 16, co wystarcza na więcej niż jeden dzień. 🙂

Składniki (na farsz):
1/3 słoika kapusty kiszonej z grzybami leśnymi
5 średnich pieczarek
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka stołowa majeranku
1 łyżeczka cząbru
szczypta lubczyku
sól, pieprz do smaku
olej (do smażenia)

Składniki (na bułki):
320 gramów letniej wody
150 gramów + 350 gramów mąki pszennej
40 gramów świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki oleju (do ciasta) plus odrobina (do smażenia)
1 jajko
½ dużej czerwonej cebuli

Wykonanie:
Umyj i pokrój cienko pieczarki, wyjmij ze słoika i poszatkuj kapustę.
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
Podsmaż na oleju pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem, następnie dodaj kapustę i wszystkie przyprawy, podsmaż, aż woda wyparuje. Odstaw do ostygnięcia.
Zrób zaczyn na ciasto z drożdży i wody, 150 gramów mąki oraz cukru. Przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Pozostałą mąkę przesiej przez sitko, dodaj sól i olej, na koniec wyrośnięty wcześniej zaczyn. Z całości zagnieć ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne, jednak odrywać się od rąk. Jeśli będzie zbyt kleiste, możesz podsypać je delikatnie mąką. Następnie przykryj miskę szczelnie folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto znacznie zwiększy swoją objętość (prawie trzykrotnie).
Pokrój czerwoną cebulę w małą kostkę, następnie podsmaż na odrobinie oleju na złoty kolor, odstaw do ostygnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto podziel na 16 części.
Z każdego kawałka uformuj owalny placek, nałóż na środek około 2 łyżki stołowe farszu i zlep brzegi ciasta (jak pierogi). Gotową bułkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Przykryj szmatką i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem, posyp usmażoną czerwoną cebulą.
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”. Wstaw bułki i piecz około 20 – 30 minut, aż ładnie się zarumienią.
Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment