Owsiane crumble z różą

0 Comment

Upały, upały … Tak upragnione przez wszystkich, a potem wszyscy narzekają … Że gorąco, parno, duszno, jeść się nie chce, gotować, sprzątać i nic się nie chce … 🙂
To chyba już taka nasza mentalność, że pierw chcemy a jak już mamy to zaczynamy narzekać … 🙂
Wychodzę na przeciw tym nastrojom i po raz kolejny mam dla Was przepis idealny na upały oraz na aktualną porę, zaraz dowiecie się, dlaczego.
Po pierwsze jest to kolejny z przepisów, który robi się bardzo szybko i łatwo i nie wymaga on godzin przy „garach.”
Po drugie – mamy „wysoki” sezon truskawkowy, a nawet słyszałam już w sobotę na ryneczku – że kupuję jedne z ostatnich truskawek w tym roku. Hmmm … Podobno sezon na nie już się kończy.
Faktycznie, truskawki które kupiłam (pomimo, że były przepyszne), były także bardzo wilgotne i nie nadawały się np. go galaretki – jedynie do zjedzenia jeszcze w ten sam dzień, zblendowania na pysznego shake’a lub jako dodatek do lodów.
I to spowodowało, iż pomyślałam o dzisiejszym przepisie, do zrobienia którego idealnie właśnie nadają się tego typu owoce, znaczy „u schyłku” swojej cudowności. 🙂

Składniki na crumble:
100 gramów mąki pszennej
50 gramów płatków owsianych górskich
50 gramów cukru trzcinowego
100 gramów masła 82%

Pozostałe składniki:
300-400 gramów owoców sezonowych: truskawki, maliny
4-5 łyżeczek płatków róż ucieranych z cukrem *

Do podania:
lody

* – możesz pominąć w przepisie płatki róż (ja mam to szczęście je posiadać), w ich miejsce dodaj do owoców cukier (do smaku) oraz 1 – 1,5 łyżki mąki kukurydzianej.

Wykonanie:
Wszystkie składniki na crumble umieść w misce.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Składniki zagnieć aż ładnie się połączą, następnie pokrusz na blaszkę.
Wstaw do piekarnika, piecz około 20 – 25 minut, mieszając i przekładając na drugą stronę co jakiś czas. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw do ostudzenia.
W tym czasie umyj i oczyść owoce. Podgrzewaj na patelni na średnim ogniu, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Dodaj do całości płatki róż, wymieszaj, odstaw.
W przypadku, gdy nie używasz róży, dodaj do owoców cukier oraz mąkę kukurydzianą. Postępuj dokładnie tak samo.
Na talerz wyłóż owoce, posyp obficie crumble, ułóż na wierzchu ulubione lody.
Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment