Ciasto pizza idealne na piknik do pracy i na drogę!

0 Comment

Witam Was Kochani!
Staram się wszelkimi sposobami nadrobić w ostatnim czasie wszelkie blogowe zaległości, robiąc zdjęcia do kolejnego wydania dla Rossmann (jestem już dwa numery do przodu) przypomniałam sobie o tym przepisie, którym koniecznie muszę się z Wami podzielić! 🙂

Przyznam nieskromnie, że to jedno z najlepszych wytrawnych ciast, jakie udało mi się do tej pory poczynić i już wprowadziłam je do stałego menu naszej rodzinki.
Zakochali się w nim moi wszyscy znajomi (którzy mieli już okazję je wypróbować), dostałam też wiele maili od Czytelniczek Skarbu zachwyconych tym przepisem, co bardzo mnie cieszy!
Ciasto to stanowiło moją propozycję na piknikowe party, jednak wiele osób zwróciło uwagę, że jest również idealne do pracy (jako lunch i przekąska) i szczególnie nadaje się na wszelkiego rodzaju podróże (czy to samochodem, czy samolotem).
Polubi je również każde dziecię, bo smakuje jak pizza, a kto pizzy nie lubi??? 🙂 Można w nim sprytnie przemycić kilka zdrowych składników (np. szpinak jak u mnie), a za to polubi ciasto każda Mama.
Naszej rodzince będzie ono towarzyszyć we wszelkich żeglarskich wyprawach!
Gorąco polecam ten przepis! 🙂

Składniki na ciasto:
250 gramów mąki
4 jajka
100 ml mleka
70 gramów oleju (zwykłego lub kokosowego)
50 ml jogurtu naturalnego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do obsypania formy

Dodatki:
100 gramów szpinaku
6 pieczarek
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
120 gramów szynki konserwowej
100 gramów sera żółtego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz

Wykonanie:
Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na 1 łyżce masła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój drobno czosnek, podsmaż wraz ze szpinakiem na 1 łyżce masła. W rondelku rozpuść 70 gramów oleju kokosowego (jeśli go używasz). Odstaw do ostudzenia. Pokrój w drobną kostkę pozostałe składniki.
Oddziel żółtka od białek, ubij białka na sztywno, dodaj kolejno po jednym żółtku, olej, mleko oraz jogurt. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy wraz ze wszystkimi składnikami, przyprawami oraz solą. Wymieszaj całość delikatnie i niedbale (w cieście mogą pozostać grudki).
Podłużną formę do babki wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na minimum 1 godzinę (do suchego patyczka).
Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment