Śródziemnomorska sałatka z młodych ziemniaków

0 Comment

Odkąd tylko pojawiły się w sklepach, nie mogę się ich najeść. 🙂
Mowa o młodych ziemniakach, po zimie muszę co roku koniecznie uzupełnić ich braki. Gotuję je zawsze w mundurkach, w przykrytym garnku, na wolnym ogniu, z solą i odrobiną prawdziwego masła. Dzięki tym zabiegom są wyjątkowo pyszne i zachowują swoje wszelkie walory. Radzę zatem wypróbować mój sposób.

Kolejny długi weekend przed nami, mam dziś zatem dla Was świetną propozycję na obiad, grill, piknik czy przyjęcie na świeżym powietrzu. Łatwą i prostą do wykonania sałatkę z młodych ziemniaków, pyszną zarówno na zimno jak i ciepło. Świetnie smakuje z maślanką lub kefirem, stanowi też ciekawą propozycję również dla osób na diecie bezglutenowej.
Do jej wykonania wybierzcie najlepiej malutkie ziemniaczki „orzeszki” 🙂 – moim zdaniem najładniej prezentują się w tym daniu. 🙂

Składniki:
młode ziemniaczki (dowolna ilość)
suszone na słońcu pomidory w zalewie z oliwy
świeża bazylia
parmezan
świeżo zmielony kolorowy pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach (jak na wstępie).
Posiekaj drobno bazylię oraz pomidory, zetrzyj na tarce parmezan.
Ziemniaki odlej, przestudź, obierz ze skórki.
Włóż do miski, dodaj wszystkie składniki, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, polej całość odrobiną oliwy z pomidorów.
Podawaj najlepiej ciepłe i w dużej ilości – znikną w oka mgnieniu, gwarantuję! 🙂
Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment