Sałatka owocowa z komosą ryżową – quinoa

0 Comment

Długi weekend minął jak zwykle za szybko, pod znakiem zmieniającej się jak w kalejdoskopie pogody, począwszy od przyjemnego ciepełka do gradu i burz … U Was też tak było?
Nadal jednak będę wychodzić na przeciw pogodzie, choćby serwując sezonowe produkty typowe dla wiosny, której nie spieszy się do nas w tym roku niestety. Na stole będzie zatem wiosennie, a za oknem wiosnę będzie łatwiej sobie wyobrazić. 🙂
Dziś dla Was bomba witaminowa w postaci przepysznej sałatki owocowej. Jest pięknie i kolorowo, smacznie i zdrowo! I wiosennie oczywiście. 🙂

Składniki:
0,5 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
1 szklanka wody
50 gramów młodego szpinaku
6-8 truskawek
50 gramów borówki amerykańskiej
1 brzoskwinia
1-2 mandarynki
mieszanka orzechów do sałatki lub pestki dyni
sól

Wykonanie:
Komosę wsyp na sitko, opłucz dokładnie strumieniem zimnej wody. Przełóż ją do rondelka, gotuj na małym ogniu pod przykryciem w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie wyłącz gaz i zostaw do napęcznienia na kolejne 10-15 minut. Odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie przygotuj pozostałe składniki sałatki. Opłucz i pozbaw ogonków szpinak, obierz ze skóry i wyfiletuj mandarynki. Pokrój truskawki oraz brzoskwinię. Włóż wszystkie składniki do miski, dodaj komosę, lekko wymieszaj całość.
Przygotuj ulubiony dressing, posyp całość mieszanką orzechów.
Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment