Granola z miechunką i wiśniami

0 Comment

Kolejny już przepis z majowego wydania Skarbu Rossmann.
Gdy go wypróbujecie choć raz, już nigdy nie zjecie kupnej granoli.
Przepis można dowolnie modyfikować według swoich smaków i upodobań, zależnie od pory roku i aktualnej ochoty „na coś”, co jest jego niebywałą zaletą, wystarczy jedynie zachować podane w przepisie proporcje.
Radzę jednak, aby do granoli dodać raczej kwaśne suszone owoce (lub choć jeden rodzaj). W moim przepisie są to suszona miechunka i wiśnia. Stanowią one świetne uzupełnienie słodkiej całości. 🙂

Składniki:
200 gramów płatków owsianych górskich
100 ml soku jabłkowego
150 gramów mieszanki różnych orzechów (mogą być z dodatkiem np. rodzynek)
3 łyżki stołowe miodu
1,5 łyżki stołowej oleju
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 szklanki sezamu
0,3 szklanki suszonej miechunki
0,3 szklanki suszonych wiśni

Wykonanie:
Włóż do miski wszystkie składniki granoli, pomijając suszone owoce.
Zalej całość sokiem jabłkowym, dodaj olej, miód oraz cynamon.
Wymieszaj dokładnie całość, odstaw na 15 minut do napęcznienia, następnie wymieszaj ponownie. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut o temperaturze 180 stopni. Następnie przemieszaj granolę i piecz kolejne 15 minut w 160 stopniach. Po upływie tego czasu przemieszaj całość ponownie i piecz ostatnie 15 minut w 160 stopniach. Granola powinna się ładnie zezłocić. Podczas pieczenia należy jej pilnować. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, następnie wymieszaj z suszonymi owocami i włóż do szczelnego pojemnika lub słoika.
Gotowe!
Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment