Chłodnik rzodkiewkowe love

0 Comment

Zapewne jak każdy bloger szaleję ostatnio z aparatem.
Młode warzywa są takie piękne! I szalenie fotogeniczne.
O ich walorach smakowych, na których przede wszystkim powinnam się skupić (choć muszę przyznać, że nie tylko nim poświęcam swoją uwagę …), nie muszę nikomu mówić ani pisać. 🙂

Ryneczek kusi kolorami i zapachami, choć wszystko jeszcze sporo kosztuje. Mam jednak nadzieję, że nie zniechęci to Was do wyprawy na targowisko po świeże rzodkiewki, ogórki, koperek, szczypiorek i czosnek, czyli główne składniki mojej dzisiejszej propozycji. 🙂

Składniki:
1 duży jogurt naturalny
1 kefir
1 pęczek rzodkiewek
4-6 ogórków gruntowych
2-3 ząbki czosnku
świeży koperek
świeży szczypiorek
świeżo mielony pieprz
sól
cukier
opcjonalnie: sok z połowy cytryny

Wykonanie:
Umyj i obierz rzodkiewki oraz ogórki. Zblenduj na małe kawałki. Wyłóż na sitko, aby odsączyć nadmiar wody.
Posiekaj lub przeciśnij przez praskę czosnek, połóż na talerzyk i posyp solą – dzięki niej czosnek zmięknie i uwolni swój aromat.
Posiekaj drobno koperek oraz szczypiorek.

Do miski wlej jogurt oraz kefir, zblenduj (aby pozbyć się ewentualnych grudek). Dodaj do niego wszystkie składniki, dopraw do smaku cukrem, pieprzem i solą.
Jeśli chcesz, aby Twój chłodnik był bardziej kwaśny – nie dodawaj cukru, zastąp go zaś sokiem z cytryny.
Wstaw do lodówki na minimum jedną godzinę, podawaj schłodzony.
Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment