Trufle daktylowe

0 Comment

Dzisiaj mam dla Was jeden z moich przepisów do najnowszego (majowego) wydania Skarbu Rossmann.
Jest słodko, ekskluzywnie, nowocześnie i meeeeega pysznie! Jeśli ktoś z Was próbował już daktylowych trufli, wie o czym mówię. Prosto mówiąc – są boskie!
Koniecznie musicie wypróbować ten przepis, bardzo gorąco go polecam. 🙂

Składniki (na 30 sztuk):
200 gramów suszonych daktyli
1 pomarańcza
80 gramów orzechów włoskich
60 gramów czekolady deserowej
4 łyżki stołowe dobrej jakości kakao

Wykonanie:
Daktyle pokrój na małe kawałki, włóż do rondelka. Wyciśnij sok z pomarańczy, wydrąż miąższ i dodaj do daktyli. Gotuj całość około 15 minut na małym ogniu, mieszaj co jakichś czas. Odstaw do ostudzenia, następnie zblenduj na gładką masę.
Posiekaj drobno orzechy oraz czekoladę, dodaj do masy wraz z kakao.
Wstaw do lodówki, najlepiej na kilka godzin lub całą noc.
Z gotowej masy formuj ładne kulki, następnie obtocz je w kakao, wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach.
Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment