Sernik Tiramisu na zimno

0 Comment

Kilka dni temu moja serdeczna koleżanka poprosiła mnie o sprawdzony przepis na sernik na zimno. Wiosna i (już za chwilę) obfitość świeżych owoców skusi chyba każdego do przyrządzenia wszelkiej maści ciast i tych na zimno i tych pieczonych. 🙂
Ewa poprosiła mnie również, aby sernik ten nie miał konsystencji „śmietankowej lub mlecznej galarety”, tylko był bardziej sernikowy, znaczy serowy. 🙂
Podałam jej przepis bazowy z mojego (zdecydowanie ulubionego) do tej pory sernika Tiramisu. Czekam na efekty jej pracy myślę jednak, że będzie nim zachwycona.
Oczywiście nie mogło być inaczej, poczyniłam i ja swój ukochany serniczek. 🙂

Jak wspomniałam powyżej „bazę” do sernika możecie wykorzystać w sumie do każdego rodzaju sernika na zimno. Gwarantuję, że nie będziecie rozczarowani. Masa serowa bardzo ładnie trzyma formę, kroi się doskonale. I co najważniejsze ciasto w smaku i swej konsystencji bardziej przypomina sernik, niż galaretę o smaku śmietany, co niewątpliwie jest jego wielką zaletą. Dodatkowo jest bardzo szybki i w sumie dość prosty w przygotowaniu. 🙂

Składniki (spód):
1 szklanka czekoladowych herbatników
60 gramów masła 82%
1 duża łyżka cukru pudru

Składniki (na masę serową):
500 gramów serka mascarpone
1/2 litra śmietany kremówki 36%
4 łyżeczki żelatyny
1 szklanka cukru pudru
1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody

Składniki (do Tiramisu):
1 opakowanie biszkoptów do Tiramisu
1/3 szklanki rumu lub amaretto
1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej (posłodzonej)
dobrej jakości gorzkie, ciemne kakao

Wykonanie:
Formę do ciasta wyłóż od spodu papierem do pieczenia. Herbatniki rozgnieć na piasek. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego cukier puder. Wymieszaj z herbatnikami. Wyłóż nimi dno formy, wyrównaj i lekko dociśnij ręką. Włóż do lodówki.
Żelatynę rozpuść w wodzie, odstaw do przestudzenia.
Przygotuj trzy miski.
W pierwszej ubij śmietanę na sztywno, wstaw do lodówki.
W drugiej wymieszaj mikserem mascarpone z cukrem, następnie dodaj przestudzoną żelatynę, wymieszaj mikserem, odstaw do lodówki.
W trzeciej misce wymieszaj kawę z alkoholem, przygotuj biszkopty.
Wyjmij z lodówki śmietanę oraz mascarpone, połącz razem. Wymieszaj dokładnie całość mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Połowę masy wyłóż na spód z ciasteczek, na niej układaj biszkopty porządnie namoczone w kawie i alkoholu. Posyp następnie całość kakao.
Na biszkopty wyłóż pozostałą część masy serowej. Stuknij formą parę razy o blat (aby masa dostała się pomiędzy biszkopty). Wyrównaj górę. Wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc) do stężenia.
Bezpośrednio przed podaniem posyp wierzch kakao.
Smacznego!

0 Comments

Leave a Comment