Panacotta z kruszonką, syropem malinowym i miętowym cukrem

0 Comment

Panacotta to cudowny deser, który jeśli ma się dobry i sprawdzony przepis, robi się szybko i bez większego problemu. Do tego deser jest bardzo uniwersalny, pasuje właściwie do każdego owocu czy syropu. Idealny dla dzieci jak i dorosłych jako wykwintny deser, wszystko zależy jedynie od naszej wyobraźni kulinarnej i użytych do niego dodatków.

Proponuję Wam panacottę w wersji wykwintnej, z dwoma (mam nadzieję) zaskakującymi elementami: malinową kruszonką oraz cukrem miętowym.
Kruszonka stanowi świetny dodatek jako chrupiący składnik, miętowy cukier zaś to element zaskoczenia w postaci orzeźwiającego smaku i aromatu.
Mam nadzieję, że ta kombinacja przypadnie Wam do gustu. 🙂

Składniki na panacottę:
250 ml mleka 3,2%
250 ml śmietany 30%
1 cukier z prawdziwą wanilią
70 gramów cukru
3 łyżeczki żelatyny
olej

Składniki na kruszonkę:
5 łyżek stołowych mąki krupczatki
2 łyżki stołowe syropu malinowego
1 łyżka masła 82%

Składniki na puder miętowy:
3 łyżki cukru
10 listków świeżej mięty

Do podania:

150 ml syropu malinowego
świeże maliny

Wykonanie:
Śmietankę, mleko i cukry podgrzej w rondelku (nie gotuj). Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wody i odstaw do napęcznienia. Dodaj żelatynę do rondelka, wymieszaj dokładnie. Miseczki do panacotty wysmaruj lekko olejem. Panacottę wlej do miseczek, wstaw do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. W misce wymieszaj mąkę, syrop i masło, z całości powstanie malinowa kruszonka. Wysyp ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika na 15 minut. Odstaw do wystudzenia.
Do pojemnika blendera wsyp cukier oraz listki mięty. Końcówką z nożykami, jednocześnie mieszając energicznie, zblenduj cukier z miętą. Wysyp go na płaski talerzyk, odstaw (w tym czasie cukier przeschnie).
Na talerz wyłóż kruszonkę, na nią panacottę, polej syropem, następnie połóż na niej kilka malin. Całość posyp miętowym cukrem.
Smacznego! 🙂

0 Comments

Leave a Comment